Jen se tak na chvíli vypnout

Vůdcové pracují od úsvitu do soumraku, neustále jsou k dispozici všemu a všem. Z toho pramení časté fyzické i psychické vyčerpání. Jsou pak méně soustředění, mají méně energie a větší problémy s rozhodováním. Měli by proto dokázat vyskočit z tohoto kolotoče, aby neztratili své priority a neznemožnili rozvoj svým lidem. 

Do tohoto stavu dovádí vůdce různé skutečnosti. Patří mezi ně ekonomické tlaky i nejnovější technologie, jako jsou mobilní telefony a příruční počítače. Pokud chcete zůstat efektivními vůdci, dopřejte si pravidelný odpočinek. Nesmíte ztrácet kontrolu nad svým životem. Také se mylně nedomnívejte, že vás zachrání jednorázová dovolená. Po návratu do práce budete při stejném chování za chvíli ve stejném stavu jako před ní. Odpočívat je třeba opravdu pravidelně, toto je několik rad:

- Naučte se říkat ne. Můžete říci ne i svému šéfovi (diplomaticky, samozřejmě).
- Zaveďte volnější dny. Alespoň jeden den v týdnu byste si měli naplánovat bez porad a schůzek a snažit se nepřijímat telefonní hovory ani elektronickou komunikaci.
- Delegujte. Vyjasněte si, které činnosti a rozhodnutí nepotřebují vaši osobní účast.
- Pracujte doma. Jeden den v týdnu zkuste pracovat z domova. Možná vás překvapí, kolik toho dokážete udělat bez neustálého vyrušování.
- Buďte příkladem. Vyjasněte si s okolím, že nemůžete být k dispozici 24 hodin denně. Definujte, co znamená stav pohotovost, kdy vás mohou kontaktovat nehledě na denní dobu.

-kk-

Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com