Jen růžové to může být

Svěží růžové víno má v Čechách stále více obdivovatelů. „Růžák“ se dá pít jako aperitiv před pozdní večeří nebo příjemný nápoj na závěr pěkného dne. Měl by být mladý, svěží, suchý, s originální lehkou ovocnou vůní a chutí. Konkrétní růžová barva je závislá na odrůdě vinné révy a na způsobu jejího zpracování.

Správný zážitek z tohoto nápoje zajistí dobře připravená vína od osvědčených výrobců, která dnes již běžně získáme v kvalitních obchodech a vinotékách. Ukázalo se, že v našich klimatických podmínkách je mnohdy lepší udělat z modrých odrůd révy kvalitní růžová vína než nekvalitní červená. Neplatí již, že by se růžová vína u nás vyráběla smícháním špatného bílého vína se špatným červeným.

Pořádá se dokonce soutěžní přehlídka růžových vín zvaná Jarovín. Zlatou medailí na této přehlídce byly oceněny Zweigeltrebe rose 2005 kabinet (výrobce Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf) a Svatovavřinecké 2005 kabinet (výrobce Ing. Jiří Hort, Znojmo).

Při pití růžového vína je velice důležité udržovat vhodnou teplotu. Pokud tedy láhev nerozlijete ihned, měl by být kbelík s ledem samozřejmostí. Můžete také vkládat do skleniček několik kostek ledu, aby se před nalitím vína ochladily.

-kk-

Zdroj: Vína z Moravy, vína z Čech - Největší portál o moravském a českém vinařství
Zobrazit přehled článků ze zdroje Vína z Moravy, vína z Čech