Jemné motivační pobídky pro zaměstnance: Hry a zábava

Stále více firem využívá kreativní přístup ke stimulujícím aktivitám, které poskytují svým lidem na pracovišti. Stávají se hnacími motory a používají se jako doplňky dalších, typičtějších pobídek. Například Google poskytuje zaměstnancům bonusy na koupi hybridního nebo elektrického vozidla a Microsoft nabízí náhradu za čistírnu oděvů a poštovní služby.

Motivační pracoviště najdete v různých oborech:

- Motivační střecha.  Softwarová firma Zango má barevné firemní zázemí, které pomáhá motivovat vysoce kreativní zaměstnance. Viceprezident pro HR napomáhá řídit celou řadu „soft“ stimulů, které jsou navrženy tak, aby pro jejich 220 zaměstnanců vytvářely optimální prostředí. Jedním z nich je střecha budovy, která se může pochlubit volejbalovým hřištěm a posezením s grilem. Každý pátek se snaží opustit pracoviště kolem páté a pokud počasí dovolí, tyto prostory patřičně využít.

- Zábava v designérské firmě.  Extra den volna může pomoci motivovat, ale zábavná chvíle s kolegy může také dobře fungovat. Malá designérská a vizuální komunikační firma Orange Element pořádá pravidelně kreativní „Fun Day“ (den zábavy). Je to příležitost pro členy týmu vypnout počítače a trochu se společně pobavit. Podle manažera Aarona Mooreho je to nejen možnost „upustit trochu páry“, ale také to skutečně pomáhá růstu jejich týmu. Jejich dny měly na programu například paintball v partnerské firmě, snowboarding, baseball, golf nebo bowling.

- Přízeň prochází žaludkem. Parkland Health and Hospital System v Dallasu začali v loni s programem, kdy nabízí zaměstnancům na půdě nemocnice místní organické produkty. Jídlo je centrem zábavy i pro jiné firmy. Například marketingová komunikační firma McMurry z Phoenixu pořádá každý třetí pátek party ve všech třech pobočkách, pokaždé v jiném gastronomickém stylu.

- Němá tvář.  Někteří kreativní manažeři využívají k udržení top talentů zvířecího magnetizmu. Například někde zavedli „denní péči o psy“ přímo na pracovišti. Někdy se prý v kanceláři sejde až pět psů.

- Buď fit. Zdravé pracovní prostředí hraje hlavní roli v National Futurem Association. Vedle proplácení a slev na kurzy odvykání kouření a sledování váhy také vede sportovní týmy a cvičební internetové motivační programy. Nejatraktivnější zdravotní program ve firmě je dobrovolný roční zdravotní screening.  

-av-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine