Jedno řešení lepší než druhé: Jak zvládnout interní konflikt

Ilustrační snímek

Často se stane, že pro problém nebo pro strategické rozhodnutí neexistuje jasné řešení. Jenže někdy je naopak jasných řešení hned několik, protože to samozřejmě záleží na tom, z jaké perspektivy se na celou věc díváte. Udělat finální rozhodnutí potom může být skutečný oříšek.

Na jednu stranu musíte splnit čtvrtletní cíle, na druhou stranu ale musíte pamatovat na dlouhodobý horizont a s ohledem na něj investovat. Musíte zajistit firemní standardy a konzistentní kvalitu i přístup, zatímco po vás zákazníci požadují unikátní řešení. Někteří manažeři nad těmito problémy prostě zavřou oči a nějak to udělají.  Nevyřešená témata a otázky však nezmizí, jen se odsunou na později. Pak se vám budou vracet znovu a znovu.

Jak utlumit a vyřešit konflikt, který vyvstává z toho, že různí lidé ve vaší firmě nebo týmu upřednostňují různé taktiky a odlišná řešení? Udržte povědomí o tom, že směřujete k jednomu finálnímu cíli, který je vám společný. Jen tak se vám může podařit sladit rozličné názory. Využijte 4 kroky, které doporučuje web leadershipnow.com.

Jak najít společný cíl

1. Dejte všem najevo, že je zde přítomný paradox – ačkoliv totiž mají obě strany různé názory, v podstatě jim jde o to samé. Mnoho lidem se uleví, když si toto nahlas vyjasníte.
 
2. Ukažte jim, že vás jejich názory a argumenty zajímají a vyslechněte obě strany. Musíte to udělat proto, abyste konflikt utlumili. Obě strany poté budou přemýšlivější a otevřenější. Člověk se snadno rozzlobí, když má pocit, že nikoho nezajímá, co si myslí a co chce. Takový člověk pak tvrdošíjně trvá na svém.
 
3. Dohodněte setkání se zákazníkem. Když je totiž přítomný zákazník, musí jít vzájemné neshody a sváry v týmu stranou. Zášť zkrátka vymizí, když si uvědomíte, že vaším společným cílem je spokojenost zákazníka.

4. Definujte společná východiska, např. to, kam vlastně chcete dojít. Když dosáhnete shody, získali jste skvělý odrazový můstek k tomu, abyste se postupně shodli i na celkovém řešení.

-jk-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now