Jeden líný zaměstnanec zničí celý tým

Největší vliv na úspěch či selhání týmu má jeho nejlínější člen a nezáleží při tom na tom, jak vynikající dovednosti či snahu mají ostatní členové. Tak zní závěr studie Benjamina Walkera z přední australské obchodní školy při University of New South Wales. „Může to být někdo, kdo není proaktivní, vykonává jen minimum práce nebo jej svěřená práce prostě nezajímá,“ vysvětluje Walker. Výsledky studie prezentoval na 9. ročníku konference Australské psychologické společnosti s názvem Industrial and Organisational Psychology Conference v Brisbane.

Studie se zúčastnilo 158 studentů rozdělených do 33 týmů. Prošli testem, který měřil jejich svědomitost a motivaci při plnění úkolů. Každý tým pracoval na případové studii a s tím, že všichni jeho členové budou nakonec stejně ohodnoceni podle výkonnosti týmu. Jasně se ukázalo, že ani zvýšená snaha zbytku týmu nedokáže nahradit škody způsobené členem, který společné práci přispívá nejméně.

Víte vy, kdo je nejslabším článkem vašeho týmu? Pokud ne, je na čase to zjistit a minimálně zauvažovat, zda příliš nespoléháte na to, že nedostatky tohoto pracovníka nahradí jeho kolegové.

-kk-

Zdroj: BNET - americký server o managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje BNET