Je váš proces výběru nových kolegů skutečně efektivní?

Ilustrační snímek

Britský web Business Matters přinesl přehled několika tipů, jak přistupovat k přijímacím pohovorům. Díky nim snáze vyfiltrujete ty skutečně nejlepší kandidáty. Na samotném pohovoru je důležité ptát se na otevřené, klást uzavřené i zjišťovací otázky. Ptejte se na podpůrné příklady pro to, co kandidát říká.

Je také dobré přizvat k pohovoru ještě někoho dalšího, kdo vám poté poskytne jiný úhel pohledu na kandidáta. Sledujte neverbální komunikaci. Ověřte, zda pro pohovor máte ideální podmínky. Dopředu si připravte oblasti, na které se chcete ptát a ve kterých potřebujete kandidáta prověřit. Oživte pohovor nějakým cvičením nebo prezentací, kterou kandidáta necháte dopředu připravit.

Buďte připraveni

Každý, kdo se někdy zajímal o to, jak při pohovoru uspět, ví, že má být připraven. Ovšem platí to i opačně. Když se chystáte vybírat vhodné kandidáty, měli byste vědět, zda je místnost pro pohovor optimální. Jde o teplotu, atmosféru, světla i nakolik je pravděpodobné, že vás bude něco rušit. Chcete přece, aby vám uchazeči ukázali, co v nich je. Dejte jim proto podmínky, ve kterých se budou moci cítit v pohodě a odvést plnohodnotný výkon.

Připravte se na kandidáta

Minimálně je dobré porovnat jeho profil na síti LinkedIn s tím, co uvádí ve svém CV. Pokud jsou tam nějaké nesrovnalosti, víte, na co se máte zaměřit.

Techniky, které při pohovoru použijte

Většina uchazečů díky internetu dávno dobře ví, jak pohovory obvykle probíhají. Vědí, co mohou očekávat. Proto se pokuste pohovor udělat trochu jinak, ať je zábavnější, zajímavější a interaktivní. Bude to potom větší zábava pro vás i pro uchazeče. Někdy si můžete vyžádat portfolio jejich minulé práce, požádat je, aby o sobě nebo o nějakém tématu připravili prezentaci, popřípadě je můžete nechat zpracovat nějaké krátké cvičení, které bude relevantní pro jejich roli. Zní to trochu jako assessment centrum, že? Úkoly jsou zkrátka skvělá věc jak oživit pohovor.

-jk-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters