Je váš perfekcionismus nebezpečný?

Ilustrační snímek

Všichni bychom se měli snažit být co nejlepší v tom, co děláme. Existují však určité hranice, které bychom v této snaze neměli překročit. Perfekcionisté totiž nejsou v životě úspěšní. Jejich touha po dokonalosti ochromuje jejich výkonnost a nedá jim poznat pocit dobře odvedené práce. Jak ale poznáte, zda máte jen určité perfekcionistické tendence, které vás ženou kupředu, nebo jste chorobný perfekcionista, který škodí sám sobě a měl by s tím začít něco dělat?

Praktický souhrn odpovědí na tuto otázku přinesl článek na serveru Psychology Today, který napsala psycholožka Amy Morinová. Vychází ze svých psychoterapeutických zkušeností, které popsala také v knize s názvem 13 Things Mentally Strong People Don't Do. Ta vyšla celkem v jednadvaceti jazycích včetně češtiny (13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají, Bizbooks, 2015).

Kdy vyhledat odbornou pomoc

1. Nevnímáte chyby jako příležitosti k učení a dalšímu růstu, ale jako potvrzení své neschopnosti. Platí to i pro malé chyby.

2. Neslavíte své úspěchy. Není vám příjemné připustit si, že jste něco dokázali. Přikládáte to štěstí a vždy přidáte poznámku, že jste mohli být ještě lepší.

3. Nemáte ze sebe dobrý pocit. Nejste sami se sebou spokojeni, protože vám chybí sebedůvěra.

4. Vyžadujete dokonalost nejen od sebe, ale i od ostatních. Vaše nereálné požadavky ničí vaše mezilidské vztahy.

5. Máte problémy s duševním zdravím. Potýkáte se s úzkostmi, obsesemi, depresí či poruchou příjmu potravy. Mohou se objevit i myšlenky na sebevraždu.

6. Vyhýbáte se činnostem, ve kterých byste mohli selhat. Raději ukazujete, co už umíte, než abyste se učili něco nového.

7. Máte neustálé obavy z budoucnosti, které vám nedovolují cítit uspokojení z vlastního života.

8. Vše, co děláte, vám trvá velmi dlouho. Vše stále dokola předěláváte. Ve snaze být dokonalí jste ve výsledku neefektivní.

9. Hodně svého času a energie vydáte na to, abyste zakryli své nedostatky. Obáváte se, že vás ostatní odsoudí, když nebudete dokonalí.

Kniha

MORIN, Amy: 13 Things Mentally Strong People Don't Do. New York: HarperCollins, 2014. 272 s.

MORINOVÁ, Amy: 13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají. Praha: Bizbooks, 2015. 265 s.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today