Je červené víno klíčem k dlouhověkosti?

Na základě pokusů na živých organismech se američtí vědci domnívají, že *Resveratrol*, látka obsažená v červeném víně, je možná klíčem k tajemství dlouhověkosti. Podle vědců má resveratrol na červy a mouchy z čeledi vrtulovitých podobné účinky jako známé metody prodlužování života zvířat. Když tyto sloučeniny aplikovali těmto živočichům, žili déle, a přitom byli stejně aktivní. Tato zjištění otvírají možnost, že jednou budou lidé polykat tabletky, díky nimž budou žít zdravěji a déle.

Tým vědců hledá další sloučeniny, které by mohly léčit nemoci stáří jako je cukrovka nebo které by v těle dokázaly ovlivnit způsob takzvané kalorické restrikce, při níž snížení kalorické hodnoty potravy prodlužuje délku života. Vědci vědí, že na tento proces má vliv protein sirtuin (Sir2), který byl objeven v nejrůznějších organismech od bakterií až po člověka. Hledali molekuly, které by se vázaly na protein sirtuin a aktivovaly jej, a překvapivě se ukázalo, že je to molekula obsažená v červeném víně. Přesný mechanizmus, kterým by měla kalorická restrikce ovlivňovat délku života, není zatím znám.
-ba-
Zdroj: Víno.cz - Obsáhlý průvodce světem vína a vinařství.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Víno.cz