Jděte do toho a oživte svou prezentaci

Ilustrační snímek

Autor článku o efektivních prezentacích na serveru presentationmagazine.com radil svému klientovi, jak prezentovat produkt investorům. Během práce na prezentaci narazili na jeden slide. Ten měl ukázat, že cílová skupina produktu je velmi široká. Měl ukázat všechny průmyslové sektory, kde by se produkt dal využít.

Mělo být jasné, že produkt má skutečně velký potenciál ve všech sektorech. Potenciál byl ukázán počtem možných kontaktů, obchodních schůzek a klientů. Ačkoli odborníci většinou učí ostatní sestavovat působivé a přesvědčivé prezentace samostatně, jsou určité situace, ve kterých si skutečný expert všimne příležitosti, kterou by ostatní přehlédli.

Jednoduchý trik může oživit i těžkopádné prezentace

Slidy, jako byl tento, se obvykle zaplní nějakým schématem, které ilustruje dané sdělení. A celé to pak je podtrženo vizuálně příjemnou formou. To je běžný postup. Nyní však bylo klientovi doporučeno, aby během prezentace popadl hromádku lepících papírků na poznámky, které by byly popsány jmény nynějších i potenciálních klientů, a nalepil je přímo na plátno, na které je slide promítán.

Efekt takového výstupu je dramatický. Prezentace pak vypadá daleko autentičtěji, živěji a má šťávu. Když lidé udělají něco takového, jejich publikum je někdy šokováno, ale často je nadšeno. Mluví o tom, co viděli a je dost možné, že se s prezentujícím budou chtít ještě někdy setkat. Proč tato technika funguje?

1) Je to něco jiného

Většina lidí ve svém životě viděla opravdu mnoho prezentací. Všechny byly obvykle tak trochu sterilní a držely se osvědčeného receptu. Když se odchýlíte od nudného standardu, dostane se vám pozornosti, lidé budou překvapení a zvědaví.

2) Je to riskantní

Když uděláte něco, co by nemuselo vyjít, ukazujete tím, jak moc věříte tomu, co děláte. Také prokazujete odvahu a to, že se nebojíte rizika.

3) Nakopne tempo

Když se prezentace chýlí ke konci, je skvělé udělat něco, co prezentaci dodá trochu vášně, emocí a energie.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine