Jaký bude lék zítřka?

Může mít víra v lék vliv na jeho účinek? Tato otázka zajímá vědce již dlouhou dobu. Víra v medikament nebo ve slova lékaře či terapeuta není „pouhou psychologickou záležitostí“. Existují případy, kdy přinesla skutečné fyziologické změny u lidí, kteří měli problémy.

Dvě nedávné studie ukazují směr nové vědy, které využití placebo efektu podněcuje. Jedna, která byla provedena na Harvardské zdravotní škole vynesla první klinické testy, které srovnávají efekt různých placeb. Výsledky poukazují na to, že vedlejší „rituál“ je velmi důležitý.

Tým srovnával dvě placeba - cukrové pilulky a fingovanou akupunkturu, kde jehla nevniká do těla, nýbrž se zasouvá zpátky do držáku. Obě metody fungovaly, akupunktura měla dokonce lepší výsledky. Pacienti uváděli i vedlejší příznaky – 15 % osob, kterým byla podána cukrová tableta si stěžovalo na závratě a 20 % tvrdí, že cítilo vpich jehly.

Placebo může pomáhat bojovat s depresemi a bolestí. Využití placebo efektu by mohlo přinést řadu příležitostí jak pro alternativní tak i konvenční lékařskou vědu. Alternativní medicína by se mohla zaměřit na nalezení způsobů, jak efekt zesílit namísto předstírání, že nabízí stejné výhody jako konvenční medicína.

Přílišná publicita placebo efektu má ale svá rizika. Pokud přestaneme věřit v lék, může být efekt i opačný, tj. snížen jeho účinek.

Přestože se lékaři shodují na tom, že na rozdíl od bolesti a depresí, placebo nemá přímý efekt proti infekčním nemocem nebo například rakovině, existuje řada důkazů, že naděje spojená s vírou v lék urychluje rekonvalescenci.

-av-
Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com