Jakou cenu zaplatíte za to, když si svých podřízených málo všímáte a zanedbáváte je?

Věnovat svým podřízeným málo času a energie se manažerům nevyplácí. Většina pracovníků se chce rozvíjet, vyžaduje zpětnou vazbu a potřebuje interakci se svým nadřízeným. Pokud se jim těchto věcí nedostává, dříve nebo později to pro tým znamená problémy. Jaké? To vám prozradíme v tomto článku.

Ilustrační snímek

Web Ideas.TED.com uveřejnil seznam negativních dopadů, kterým jako manažer budete muset čelit, pokud své podřízené zanedbáváte a věnujete jim málo energie.

Nemožnost podřízené ovlivňovat a naučit je zásadám firemní kultury

Jedním z úkolů manažera je být jakousi spojnicí mezi managementem firmy a řadovými členy týmu. Manažer tak předává podřízeným požadavky, zásady a priority firmy a její kultury, a naopak od podřízených získává pro management firmy užitečnou zpětnou vazbu. Nic z toho se nemůže odehrávat, pokud manažer se svými podřízenými komunikuje nedostatečně.

Vysoká míra fluktuace

Pracovníci, kterých si nikdo nevšímá a kteří se cítí nevyslyšení a upozadění, budou dříve či později propadat frustraci. To se projeví mimo jiné i na jejich celkové spokojenosti a na vysoké míře fluktuace pracovní síly.

Nedostatečné vzdělávání a rozvoj pracovníků

Každý pracovník i každý tým se musí neustále vyvíjet, rozvíjet a vzdělávat. Jedině tak mohou pracovníci jít takzvaně s dobou, vnímat nové trendy, učit se nové postupy a nezaostávat za vývojem v dané oblasti. Pokud manažer nekomunikuje s podřízenými, nezná jejich požadavky ani představy, nemá šanci pro ně vybudovat efektivní plán vzdělávání. Rozvoj pracovníků tak nikdy nemůže probíhat tak, jak by měl.

Snížená konkurenceschopnost vašeho týmu

Když se sečtou všechny výše zmíněné neduhy, vede zanedbání péče o podřízené v jednu jedinou věc – a sice ve zhoršenou produktivitu a sníženou konkurenceschopnost celého vašeho týmu. Věnujte proto podřízeným svoji energii i čas. Zajímejte se o ně, mluvte s nimi o jejich práci a dostatečně často s nimi otvírejte i téma duševního zdraví.



-mm-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com