Jaké je to mít skutečnou dovolenou

Pokud se manažeři chtějí po dovolené vrátit do práce a mít prázdnou e-mailovou schránku, měli by si vzít dovolenou na nejméně tři týdny. Zaměstnanci mohou totiž pro své nadřízené schovávat jakoukoli záležitost jeden týden, důležité záležitosti i dva týdny, nic však tři týdny nebo déle. To už si musejí poradit sami. Je-li manažer dobrý vůdce, organizace musí být schopna fungovat i bez něho.

Tuto radu dal alespoň jeden z mentorů Bobu Weirovi, současnému viceprezidentovi pro informační služby na Northeastern University v americkém Bostonu. Weir pracoval 21 let ve společnosti IBM a za tu dobu nikdy neměl delší dovolenou, v posledních letech na univerzitě si vybírá každé léto celý měsíc.

Před odchodem na delší dovolenou by měl manažer nejprve určit svého zástupce. Měl by na sebe zanechat kontakt, ale upozornit, že jej mají kontaktovat jen v případě skutečné nouze. Jeho vůdcovské schopnosti se projeví naplno, jestliže se zaměstnanci dokáží o všechno postarat i bez něho. Bude moci relaxovat, načerpat novou energii, trávit čas s rodinou a vrátit se do pracovního prostředí nezavalen čekajícími úkoly.

-kk-

**Datum vydání:** XII/2004
Zdroj: CIO.com - Internetové stránky časopisu CIO pro vedoucí pracovníky v oboru informačních technologií
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO.com