Jaká krize? Deset minut relaxace a máte čistou hlavu

Britský psycholog Richard Wiseman tvrdí, že vytvořil nejvíce relaxační místo na světě. Na okraji vysokoškolského kampusu ve městě Hatfield v hrabství Hertfordshire zrealizoval výsledky letitého odborného výzkumu relaxace lidského těla. Jeho relaxační místnost zahrnuje měkké podložky, vůni levandule, rozptýlené zelené světlo a tichou hudbu.

Každý večer se zde nyní věnují relaxaci vyčerpaní bankéři, manažeři penzijních fondů a ostatní lidé, které sužují obavy ze světové situace. Profesor Wiseman měří jejich odezvu, provádí úpravy podle jejich požadavků a propaguje svou relaxační místnost jako nutné zařízení pro firmy a školy. 

Hudba v místnosti musí být nepřetržitá, bez náhlých změn. Změny jsou totiž z evolučního hlediska spojeny s nebezpečím. Vůně levandule stimuluje beta vlny, což pomáhá k relaxaci mozku. Zelené světlo působí celkově uklidňujícím dojmem. Účastníci relaxace leží na podložkách a do toho pozorují bílé obláčky z uměle vytvářeného dýmu.

„Lidé již znali všechny tyto prvky dříve,“ vysvětluje Wiseman. „Nikdo je však dosud nespojil dohromady. My se snažíme ukázat, že všechny dohromady zajistí větší relaxaci.“

-kk-
Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online