Jak zvýšit vůdcovskou hodnotu

Stejně tak, jako se firmy snaží průběžně přepracovávat a zdokonalovat hodnotové přísliby svých produktů, by měli i manažeři vyhodnocovat a pracovat na zlepšování služeb, které poskytují svým zaměstnancům. Pomoci jim s tím mohou tři základní otázky:

- Jak mohu dále přidávat hodnotu svému týmu? Odpověď vychází z porovnání toho, co děláte nyní, s tím, co bude potřeba v budoucnosti. S rostoucími odpovědnostmi bude například zapotřebí naučit se lépe delegovat. Budete se muset naučit určité věci omezit. Učte se být více poradcem.

- Jaké překážky mi zabraňují v přidávání hodnoty? Typickými překážkami jsou dvě věci: šéf a zaměstnanci. Poraďte se s nadřízeným o širším rozměru vaší role a o tom, jak může ovlivňovat váš vzájemný vztah. Své lidi byste měli připravovat k tomu, aby dělali více rozhodnutí a přebírali větší odpovědnost. To by vám mělo dostatečně uvolnit ruce, abyste se mohli více věnovat strategickým věcem.

- Jak mohu hodnotu dlouhodobě udržet? Vaši lidé budou postupně získávat větší odpovědnosti, což pro některé bude znamenat začátek procesu vůdcovského rozvoje. U jiných se ukáže, že k vůdcovství jejich cesta nevede. Zásadní je proto znát schopnosti vašeho týmu.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company