Jak zvládnout více za stejnou dobu

Jsme zvyklí chovat se spíše reaktivně. Příkladem může být zvyk neustále kontrolovat osobní profily na sociálních sítích a další digitální nástroje. Když však dáme dohromady všechny minuty, které tímto kontrolováním strávíme, všechny ty e-maily a sledování Facebooku, ztratíme ve výsledku poměrně dost času. Váš čas je drahý, a proto byste se měli naučit lépe plánovat. Díky tomu budete daleko odolnější vůči pokušení mrhat vlastním časem.

Ilustrační snímek

Žijte proaktivně. Převezměte kontrolu nad tím, co a kdy děláte. Následující 3 proaktivní návyky doporučuje web addicted2success.com. Správným plánováním si zajistíte dostatek času pro činnosti, které jsou pro vás skutečně důležité.

1) Mějte rozvrh pro následující den

Pro každý den mějte připravený plán. Měli byste mít rozplánováno celkem podrobně vše, co a kdy budete dělat. Naplánovat si každou hodinu vám i tak zabere jen pár minut během večera předchozího dne. Zahrňte vše, co jste slíbili (pokud už například máte domluvenou nějakou schůzku) a také si vymezte několik delších časových bloků, které věnujete skutečné práci na svých prioritách.

Váš plán může být i stručný, i tak byste si však měli rozplánovat celý den. Bez plánu by totiž pro vás bylo snadné trávit čas pouze tím, že budete reagovat na požadavky a přání ostatních. Snadněji byste se pak například rozhodli zúčastnit schůzky svolané na poslední chvíli nebo přijmout další, dodatečné pracovní úkoly.

2) Buďte k dispozici pouze tehdy, když sami chcete

Je pravda, že v určitém okamžiku budete muset odpovědět, ať už osobně nebo po internetu. Měli byste si však předem určit, kdy přesně budete takto k dispozici, kdy budete diskutovat o problémech a odpovídat na e-maily. Najděte si pro to chvilku, nebo klidně i několik chvilek, ve svém denním rozvrhu.

Tímto způsobem si jasně vymezíte časový blok, který můžete zcela věnovat komunikaci. Zároveň tak můžete nastavit očekávání ostatních. Rozhodně se nesmiřte s tím, že byste měli byli být celý den vyrušováni nejrůznějšími otázkami a požadavky.

3) Soustřeďte se

Vždy pracujte jenom na jedné věci. Když se snažíme pracovat na více úkolech najednou, ve skutečnosti prostě jen pracujeme na jednotlivých věcech v rychlém sledu po sobě. Odstranění digitálních vyrušení vám pomůže se soustředit.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success