Jak zvládnout špatného šéfa

Ne každý má to štěstí pracovat pro dobrého šéfa, kterého může respektovat a učit se od něho. Co ale máte dělat, když je váš šéf méně schopný než vy nebo nedosahuje vašich dovedností? Na tento problém se nedávno zaměřila autorka oblíbených manažerských tipů na serveru Harvard Business Review Amy Gallo. Radí neztrácet hlavu. I špatný šéf vás má co naučit.

Začněte tím, že si upřímně odpovíte a otázku, zda je váš šéf skutečně neschopný. Možná nemá některé vaše dovednosti, může však vynikat v jiných. Dobrý manažer nemusí být dobrý specialista. Pokud po důkladném zvážení dospějete k názoru, že jste skutečně chytřejší a schopnější než váš šéf, držte se následujících doporučení.

Raději mlčte

Dobře si rozmyslete, s kým o svém zjištění budete mluvit. Odolejte pokušení jít si stěžovat nadřízeným či se dokonce nabízet jako vhodný nástupce svého dosavadního šéfa. Pravděpodobně by se to obrátilo proti vám. Stejně můžete dopadnout i tehdy, když si budete stěžovat kolegům. Váš šéf se o tom pravděpodobně dozví a ztratíte tím jeho důvěru. Přímá konfrontace se šéfem je také velmi ošidná.

Soustřeďte se na práci

Nediskutujte o tom, co by kdo měl dělat. Raději se zaměřte na své povinnosti a ukazujte, že svou práci děláte dobře. Zaměřte se na širší kontext své práce, než je jen vztah s nadřízeným. Najděte si hlubší smysl a dělejte to, co je dobré pro firmu. Jestliže se od svého šéfa nemůže naučit nic nového, vezměte svůj rozvoj do vlastních rukou. Ujasněte si, v čem se chcete zlepšovat a dobrovolně se zapojujte do projektů, které vám to umožní.

Pomozte svému šéfovi

Nemáte žádný důvod, proč svému nadřízenému nepomáhat. Když bude úspěšný, budete pravděpodobně úspěšní i vy. Najděte si způsob, jak mu pomoci vidět souvislosti, které nevidí. Velmi efektivní může být klást otázky, které jej odpoutají od přílišných detailů. Pokud váš šéf naopak nerozumí technickým detailům vaší práce, uspořádejte poradu, kde si vše vysvětlíte.

Najděte něco, čeho si můžete vážit

I špatný šéf může mít kvality, které nevidíte. Pokud se vám nedaří najít nic v práci, zkuste se dozvědět něco o jeho soukromém životě. Může být dobrý rodič, přítel, sportovec a podobně. Pokud ani tak nenajdete nic, co byste na svém šéfovi mohli respektovat, je třeba zamyslete se se vší vážností nad tím, zda chcete pro takového člověka i nadále pracovat.

Nekryjte šéfovy chyby

Dělat, co se od vás očekává, je jedna věc. Jiná věc však je zametávat pod koberec opakující se závažné chyby vašeho nadřízeného. Je-li vaše práce využívána k tomu, aby kryla pochybení vašeho nadřízeného, je na čase kontaktovat HR.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review