Jak zvládnout pětiminutovou prezentaci

Máte na prezentaci jen 5 minut? Nevadí, to stačí. Měli byste ale použít jen několik slidů. Na pětiminutovou prezentaci jich bohatě stačí pár – pět je maximum. Musíte mít vše nachystané, protože času bude málo a bylo by škoda ztratit byť minutu řešením technických potíží. Proto svůj notebook, mikrofon i projektor, vše zkontrolujte předem, aby vaše vystoupení nic nerušilo a publikum vám mohlo věnovat maximální pozornost. Při krátké prezentaci je o to důležitější první dojem, proto se usmívejte a používejte řeč těla tak, abyste působili otevřeně. A jak by měl vypadat obsah vaší prezentace? Použijte těchto několik tipů, které doporučuje web presentationmagazine.com.

1. Představte se

Začněte slidem, na kterém bude vaše jméno a kde bude něco, co upoutá pozornost. Nemáte čas na budování vztahu se svým publikem, proto na začátku využijte nějakou rychlou a vtipnou historku.

2. Jedno zásadní sdělení

Řekněte zásadní a stěžejní myšlenku a ilustrujte ji dvěma hodně vizuálními slidy, potom své tvrzení podpořte několika argumenty. Měl by to být spíše seznam krátkých faktů než nějaké obsáhlé a detailní vysvětlování, protože na to není čas. Když budete něco popisovat obšírně, vaše prezentace ztratí drive. Musíte se soustředit na to důležité a to zdůraznit. Podružnosti a vedlejší témata pouze rozmělňují sílu a náboj, kterou vaše prezentace musí mít.

3. Rozdělte své tvrzení na tři části

Tyto 3 koncepty pak dejte na jeden slide. Pamatujte na pravidlo tří – vše, co je nám představeno v trojici, na nás působí přesvědčivěji. Když svou zásadní myšlenku rozdělíte na 3 části, máte z čeho vytvořit strukturu. Tu pak můžete doplnit o krátký příběh, který svému publiku řeknete. Začátek, prostředek a konec, to je vše co příběh potřebuje, proto máte 3 části.

4. Silný závěr

Poslední sdělení nebo informace je to, co si publikum nejvíc zapamatuje, proto skončete něčím pozitivním. Můžete přidat něco, co vzbudí napětí, nebo ukázat finální ilustraci toho, co jim vaše myšlenka přinese. A samozřejmě můžete přidat i výzvu, aby něco udělali, pokud to je to, čeho chcete dosáhnout.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine