Jak zvládat spolupráci s mladšími kolegy

Ilustrační snímek

Pracujete ve firmě již řadu let, máte své znalosti, zkušenosti a zvyky. Najednou však do vašeho týmu přijde nový mladý člen a vaše dosavadní každodenní rutina se změní. Minimálně vás to znervózní. Mezi generacemi zkrátka existují různé názory a přístupy a nelze říci, kdo má pravdu a kdo ne. Spolupráce lidí různého věku může přinášet skvělé výsledky, pokud jí trochu pomůžete. Jak na to, radí britský server Exertus Jobs.

Nedávejte najevo, že jste něco víc

I když máte více zkušeností, neměli byste své mladší kolegy vést k pocitu méněcennosti. Respektujte je a dejte jim šanci ukázat, co v nich je.

Nebojte se

Příchod mladšího kolegy nemusí nutně znamenat, že vy přijdete o práci. Když budete mladší kolegy vnímat jako hrozbu, pouze to zničí vaše vzájemné vztahy.

Nabídněte pomoc

Buďte přátelští a nabídněte mladým kolegům, že se na vás mohou obrátit, když budou potřebovat poradit. Dávejte si však pozor, abyste jim své rady nevnucovali.

Nevyhýbejte se jim

Ukažte, že máte zájem o dobré vztahy. Popovídejte si při obědě nebo zajděte někam společně po práci.

Učte se navzájem

Berte spolupráci s mladými lidmi jako příležitost naučit se něco nového. Stejně jako můžete vy něco dát jim, mohou i oni obohatit vás.

-kk-

Zdroj: Exertus Jobs - britský pracovní portál pro věkovou skupinu 45+
Zobrazit přehled článků ze zdroje Exertus Jobs