Jak zlepšit osobní kouzlo

Stalo se vám někdy, že jste se cítili být jen napůl součástí konverzace, protože jste si sami vnitřně nevěřili? Možná si myslíte, že tyto černé myšlenky existují jen ve vaší hlavě, ve skutečnosti se však projevují i navenek, zejména v obličeji. V lepším případě si pak druhá strana bude jen připadat nesvá. V tom horším si vaše chování vyloží jako špatnou reakci na něco, co řekla, což může vést ke konfliktu.

Sebekritika proto bývá nazývána tichým zabijákem byznysu. Je to problém, se kterým se potýká řada manažerů, jen málo z nich si to však přizná. S nejistotou přitom lze pracovat. Chce-li vůdce vypadat jistě a příjemně působit na druhé, potřebuje charisma - osobní kouzlo, k němuž výrazně přispívá práce s myslí a tělem.

Naučte se soustředit na zdroj všech svých emocí a jejich fyzických projevů - podvědomí. Herci tomu říkají „dostat se do postavy", sportovci „vizualizace". Jde o to, abyste si dokázali představit, čeho chcete dosáhnout a věřili tomu. Pak na to bude reagovat i vaše tělo

Pomoci vám může i pocit vděčnosti. Úzkosti a beznaděje se zbavíte, představíte-li si to, jaké by věci mohly být, ale (naštěstí) nejsou. Soustřeďte se na to, co máte a jste za to rádi. Posílíte tím svou sebedůvěru a zbavíte se i nepříjemných grimas, které si běžně neuvědomujete, ale na druhé působí negativně.

Třetím pomocným nástrojem je empatie. Schopnost cítit s druhými vám dodá nejen příjemný pocit, ale přispěje k vašemu celkově charismatickému vystupování. Zapamatujte si, že i ti nejúspěšnější lidé mají špatné dny a bojují se sebedůvěrou. Pouze to na nich nevidíte. To je charisma.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com