Jak zkombinovat role vůdce a kouče

Vedoucí pracovníci, kteří mají zároveň funkci kouče svých zaměstnanců, čelí složitějšímu kombinování svých rolí a odpovědností než externí kouči. Konzultantka Sharon Ting z amerického Centra pro kreativní vůdcovství proto popisuje pět klíčových oblastí, kterým je třeba věnovat pozornost, aby se vůdce-kouč vyvaroval základních chyb.

- Diskrétnost. Pro kouče je důležité, aby se svými svěřenci diskutoval o tom, jaké informace uchovat jako přísně důvěrné, jaké naopak nemohou být utajeny z důvodu organizační etiky či dalších kritérií, jaké jsou jen z částí důvěrné apod. Měl by neustále monitorovat, jak důvěrné informace ovlivňují koučování.

- Odpor. Když koučovaní zaměstnanci nepřijímají zpětnou vazbu nebo se odmítají měnit, kouč se může cítit frustrovaný, rozhořčený nebo zklamaný. Často pak reaguje tím že se snaží být na zaměstnance tvrdší, aniž by si uvědomil, že může jít jen o přirozenou obranou reakci zaměstnanců. Je třeba snažit se pochopit chování a motivaci zaměstnanců, aby bylo možné je podpořit.

- Moc a autorita. Dobrý koučovací vztah zahrnuje otevřenost, nezaujatost, důvěru a dialog. Kouči by měli vědět, jak jejich svěřenci reagují na autority i to, jak n autority reagují oni sami. Otevřeným dialogem o tomto tématu je možné vyvarovat se negativních mocenských střetů.

- Konflikt rolí. Vedoucí pracovník v roli kouče se potýká i s dalšími rolemi v rámci své organizace. V každé své roli může mít jiný přístup ke koučovaným, tyto role však nelze zcela oddělit. Je proto třeba pochopit funkce jednotlivých rolí a naučit se zvládat je i v měnících se podmínkách.

- Organizační odpovědnost. Jednou z výhod vedoucích pracovníků jako koučů je schopnost nacházet nová řešení a zlepšovat dosavadní organizační strukturu firmy. Přemýšlejte o rozsahu vaší odpovědnosti ve firmě, abyste mohli zajistit pozitivní změny.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership