Jak získat ztracený respekt podřízených

Ilustrační snímek

Vaši podřízení potřebují stále více více času, aby plnili své úkoly. Jejich pauzy na oběd jsou stále delší a častěji vám říkají, že to, co od nich chcete, není jejich práce. To jsou typické projevy ztráty respektu k vám jako nadřízenému, které byste rozhodně neměli přehlížet. Čím dříve budete jednat, tím lépe předejdete stížnostem zákazníků a výpovědím svých lidí.

Jak si znovu získat respekt podřízených? Odměňujte jejich respekt k vám svým respektem k nim. Dejte jim příležitost, aby se od vás učili. Server CareerBuilder.com radí začít u vzhledu, respektive oblečení. I když vaše firma povoluje neformální oblečení, formálnější styl vám dodá větší autoritu. První rada tedy zní: Zkuste si místo trička vzít košili. Pak můžete postupovat následujícími kroky.

Zlepšete komunikaci a důvěru

Začněte nasloucháním za účelem získání více informací o chodu vašeho týmu. Domluvte se na pravidelných setkáních za účelem sdílení zpětné vazby. Podporujte své lidi v tom, aby se nebáli samostatně uvažovat a překonávat rizika. Zároveň jim dejte najevo, že pokud neuspějí, postavíte se za ně.

Učte se, jak mluvit a kdy mlčet

Váš jazyk by měl být srozumitelný a zároveň vyjadřovat respekt k druhým. Držte se pravidla nekritizovat na veřejnosti a nezveřejňovat osobní záležitosti svých lidí. Naopak chvalte štědře a veřejně.

Pomáhejte svým lidem k úspěchu

Snažte se být mentorem a učitelem, jděte dobrým příkladem. Sdílejte své znalosti a vychovávejte ve svém týmu nové lídry tím, že jim budete pomáhat k úspěchu. Každý by měl dostat příležitost uspět bez ohledu na to, zda je to váš oblíbenec či nikoli.

Družte se

Nezavírejte se ve své kanceláři a neodmítejte účast na společenských akcích. Popovídejte si se svými lidmi při neformálních příležitostech, zajděte na drink. Snažte se své lidi lépe poznat a umožnit jim, aby i oni lépe poznali vás.

Neskrývejte důležité informace

Ve složitých situacích, jakou jsou velké změny nebo propouštění, se snažte vcítit do kůže svých podřízených. Mají strach, protože nevědí, co přijde. Vy byste se je měli snažit udržet v obraze jak nejlépe to bude možné.

Pokud žádná z uvedených rad nezabere nebo máte v týmu jednoho či dva lidi, kteří dokáží otrávit všechny ostatní, je třeba jednat ještě razantněji. Jasně jim vysvětlete, že jde o nepřijatelné chování a vyzvěte k nápravě. Možná se budete divit, jak vám právě tento postup pomůže k respektu.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder