Jak získat souhlas šéfa

Všichni si přejeme, aby s námi naši šéfové souhlasili, ale velmi často je tomu naopak. Problém nemusí být v tom, cochcete prosadit, ale v tom, jak si o to říkáte. Článek shrnuje několik tipů, jak se se šéfem shodnout.

- Připravte se. Ujasněte si, jak chcete, aby vypadal výsledek vaší žádosti směrem k nadřízeným. Mluvte přímo k věci.

- Uvažujte jako váš šéf. Připravte si svou žádost z jeho perspektivy. Co je pro něho důležité? Vzpomeňte si, jak vás jako děti rodiče také nenechali dělat něco jen proto, že to dělají všichni ostatní.

- Buďte připraveni na nesouhlas. Šéf může vaši žádost zamítnout. Přemýšlejte o tom dopředu, odhadujte jeho argumenty a připravte se na ně.

- Pokládejte správné otázky. Vyhněte se takovým, na které by šéf okamžitě odpověděl „ne“. Raději volte otázky otevřené.

- Ptejte se správným způsobem. Ptejte se tak, jako byste již předpokládali, že šíf souhlasil. Místo otázky, zda může zvýšit váš rozpočet se zeptejte raději, o kolik by to bylo možné, abyste dosáhli cílů svého oddělení.

- Přijměte nesouhlas a připravte se na příště. Ani přes veškerou vaši přípravu nemusí přesvědčení šéfa vyjít. Může například vědět něco, co vy nevíte, mít jiné plány. Pak je vhodné poděkovat za vyslechnutí. Důležité je, abyste věděli, že jste udělali vše, co bylo ve vašich silách. V takové situaci se poučíte a budete lépe připraveni na příště.

-kk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management