Jak získat pozitivní přístup k životu ve čtyřech dnech

Rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem bývá mnohdy velmi malý. Ve sportu, ale i jiných oblastech, může jít o setiny sekund nebo milimetry. Platí to i pro osobní postoje. Když srovnáte svůj věk, vzdělání, pohlaví, výchovu, IQ a další parametry, najde se množství lidí, kteří na tom budou stejně. Jsou to totiž právě osobní postoje, které znamenají úspěch či neúspěch v osobním i pracovním životě.

Článek popisuje čtyřdenní program pro budování pozitivního osobního postoje. Každý den má svůj specifický úkol a celý cyklus lze opakovat, dokud si jej nezažijete.

- 1. den: Zaplňte svou mysl pozitivními myšlenkami. Nenechte k sobě proniknout jakékoli myšlenky, cíleně se zásobujte těmi pozitivními. Čtěte inspirativní knihy, poslouchejte povzbuzující hudbu nebo zavolejte pozitivně naladěnému příteli. Vyhýbejte se cynikům a reptalům. Zapisujte si, jaké pozitivní věci vás tento den potkaly. Všímejte si i maličkostí, například jak vám někdo popřál dobrý den. Pomůže vám to uvědomit si, že většina věcí, která vás potká, je pozitivní.

- 2. den: Ujistěte se v sobě. Připomeňte si svá minulá vítězství. Pogratulujte si k tomu, co jste dokázali a ještě dokážete. Nenechte se ovlivnit žádnými pochybnostmi. Věřte ve své schopnosti. Když uděláte nějakou chybu, poučte se z ní a učte se sami sobě zasmát.

- 3. den: Myslete si o lidech jen to dobré. Na každém, koho potkáte, hledejte něco pozitivního. Někdo může mít hezký úsměv, někdo je oddán práci. Lidi, u nichž nemůžete nic pozitivního nalézt, berte jako příležitost učit se trpělivosti a asertivitě.

- 4. den: Mluvte jen pozitivními slovy. K pozitivnímu postoji nepatří jazyk ztroskotance. Pozitivně se vyjadřujte o své práci, zákaznících, nadřízených, podřízených, dětech, zdraví i budoucnosti. Učte se mluvit optimisticky o všem.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher