Jak zdokonalit nejvyšší manažerský tým

Tým nejvyššího managementu je nejdůležitější skupinou každé organizace. Často však není dostatečně vybaven, aby mohl dosahovat svých úkolů. Článek upozorňuje na šest překážek v cestě k úspěchu top-manažerského týmu.

- Příliš jasné světlo. Každý v organizaci pečlivě zkoumá každý krok nejvyššího managementu. Totéž dělá konkurence i investoři. Nepodporuje to však prostředí reflexe a otevřené diskuse.

- Všudypřítomná dynamika sil. Každé rozhodnutí je ovlivňováno očekávanými firemními výsledky, ale také tím, jak ovlivňuje budoucí plány všech členů. Složitosti této situace ještě napomáhá, když je ředitel firmy zároveň hlavou týmu a celé organizace.

- Vysoká konkurence na nejvyšších místech. Existuje tlak mezi spoluprací potřebnou k práci firmy jako týmu a implicitní spoluprací lidí, kteří se tlačí za dveřmi ředitelské kanceláře.

- Syndrom superhvězdy. Lidé v nejvyšším managementu bývají hvězdami ve svém oboru. Většinou mají nadmíru důvěry ve své schopnosti, ale také špatně řídí svůj strach z toho, jak se sebou vzájemně zacházet, a z problémů, kterým čelí jako tým.

- Skryté karty. Mnoho týmů nezvládá (vzhledem k výše uvedeným bodům) zavádět klima, které podpoří transparentní společnou práci.

- Konfliktní role posilují napětí. Pravděpodobně největší překážkou efektivní práce týmu nejvyšších manažerů je konflikt, který vychází z hraní více rolí.

-kk-
Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership