Jak zabránit nudě na pracovišti

Nuda je zdrojem úzkosti a stresu. Když ztratíme zájem o naši vlastní pracovní roli, začne to s námi jít z kopce. Naštěstí existuje několik postupů, jak se můžeme pokusit nudu překonat.

Ilustrační snímek

Zůstaňte zvědaví

Buďte zvědaví a zvídaví, snažte se získávat nové znalosti z různých oborů. To vám umožní poznávat nové oblasti a také vás to osvěží. A právě to je důležité zejména ve chvíli, kdy máte na starosti nějaký dlouhý a namáhavý pracovní úkol. Abyste se vyhnuli mentálnímu vyčerpání, je třeba dělat něco, co odvrátí pozornost vaší znuděné mysli. Vy se pak budete moci ke svému pracovnímu úkolu vrátit s čerstvou myslí. Dokonce i pár minut pozornosti někde jinde dokáže udělat zázraky.

Naučte se něco nového

Nikdy se nepřestávejte učit – to je spolehlivý způsob, jak překonat nudu. Přijímání nových výzev vyhání nudu. Vytvořte si třeba nějaký menší projekt v něčem, co vás baví, ale není to vaší primární specializací.

Poté můžete nadále pracovat na svých běžných pracovních úkolech – a přitom se stále učit a rozvíjet své dovednosti. Jen to nepřežeňte. Vaše mimoběžné aktivity by neměly ohrozit vaši výkonnost ve vaší hlavní práci.

Dejte si pauzu

Vzít si klidně i krátkou přestávku může být velkou vzpruhou. Opusťte na chvíli své pracoviště a zaměřte svou pozornost na něco jiného. Stačí pár hodin nebo den či dva. Uvidíte, že budete mít daleko větší chuť pokračovat ve své práci, tvrdí článek na webu addicted2success.com.

A co váš tým? Nechte je prohodit si své povinnosti

Pokud jde o vaše podřízené, navrhněte jim, že by si někdy mohli prostřídat své pracovní úkoly. Každý den dělat stejný úkol, to je jistá cesta k nudě – a prohození úkolů by nudu mohlo alespoň zmírnit. Taková výměna totiž nabourá individuální rutinu tím, že dotyčný najednou má pracovat na úplně novém úkolu. Dokonce se díky tomu možná zvýší jejich pracovní výkon.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success