Jak využít volnější den v práci

Ilustrační snímek

Všichni máme v práci čas od času den, kdy je méně práce než obvykle. Jelikož však takové dny nepřicházejí příliš často, měli bychom se naučit přistupovat k nim strategičtěji. Místo vyřizování osobních záležitostí, brouzdání po internetu nebo klábosení s kolegy se o volnějších dnech zkuste řídit následujícími doporučeními serveru Forbes.com.

Zorganizujte si to, na co jste v náročnějších dnech neměli čas

Ukliďte si na stole i v hlavě. Zaměřte se na odkládaná rozhodnutí, papíry a e-maily. Držte se postupu „vyřeš sám, deleguj nebo zahoď“.

Zaznamenejte si své úspěchy

Sepište si, čeho jste za poslední období dosáhli. Pomůže vám to nejen při přípravě na hodnocení výkonnosti, ale také pro případ, že se uvolní zajímavá pozice, na kterou byste chtěli postoupit.

Naplánujte si příští dny

Připomínejte si, že pět minut plánování vám ušetří 30 minut činnosti. Naplánujte si, co budete dělat v příštích dnech či týdnech a také to, co budete dělat, až zase přijde méně náročný den.

Rozvíjejte kontakty

Oprašte kontakt s lidmi z vašeho oboru, spolužáky nebo bývalými kolegy. Dejte vědět, o tom, co děláte a zajímejte se, co dělají oni. Můžete narazit na zajímavé obchodní příležitosti.

Posilte vztahy se svým týmem

Využijte volnějšího dne ke společnému obědu se svým týmem, kolegy nebo i nadřízenými. Popovídejte si o svých širších záměrech, posilte pocit soudržnosti. Snažte se více poslouchat než mluvit.

Rozvíjejte své sny

Věnujte hodinu přemýšlení o tom, jak byste si přáli, aby se věci dále vyvíjely. Představujte si nové možnosti, jak dosáhnout toho, čeho chcete dosáhnout.

Naučte se něco nového

Přečtěte si zajímavý článek v odborném časopise nebo na internetu, diskutujte v odborných fórech. Odkazy na zajímavé informace z oboru můžete poslat kolegům i klientům.

Dopřejte si více pohybu

Najděte si aktivitu, při níž se budete pohybovat. Zajděte si na procházku nebo do tělocvičny, abyste si vyčistili hlavu.

Nabídněte se jako dobrovolník

Zkuste nabídnout svou pomoc kolegovi nebo jinému oddělení. Můžete se naučit novým věcem a zároveň se i bavit.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com