Jak vyřešit rozchod v obchodním světě

Ať už je to partner v podnikání, dodavatel, nebo zaměstnanec, je třeba rozchod řešit tak, aby podnikání ovlivnil co nejméně. Portál časopisu Forbes nabízí návod, jak na to:

- Jasně formulujte, proč se rozcházíte. Ve vztazích to nemusí být vždycky jasné. Nechcete již spolupracovat, protože tento člověk přichází vždy pozdě na jednání? Pravidelně promeškává termíny a to vás stojí peníze? Důvody si napište dřív, než podniknete další kroky.

- Promluvte si. Prázdná slova jako že „to neklape“ akorát zanechají druhého na pochybách, co se opravdu děje. Přesně tedy důvod formulujte, aniž byste druhého obviňovali – pro zaměstnance to platí dvojnásob. Může se stát, že jde jen o nedorozumění.

- Přijměte zodpovědnost. Dale Carnegie, guru managementu, doporučuje poukázat spíše na vlastní nedostatky než na cizí. Lidé pak spíše přijmou svůj podíl viny. Pokud se rozcházíte s obchodním partnerem, přiznejte, jak vaše činy za daných okolností vedly k rozpadu vztahu.

- Nabídněte chválu. I když s tou osobou již nechcete nic mít, určitě vás napadne alespoň něco pozitivního z doby, kdy jste spolupracovali. Pochvalte, pak teprve kritizujte.

- Komunikujte jasně. Důvody máte sepsané, nemá cenu mluvit od věci. Neurážejte. Pokud je cílem opravdu rozchod, musí to druhá strana pochopit včetně důvodů, proč k němu dochází.

- Určete další kroky. Pokud to jde, nabídněte další možnosti spolupráce. Když je třeba něco podepsat, ujasněte si, kdy a jak se to provede.

- Připravte dohodu písemně. Zašlete email nebo dopis, který shrnuje závěry a dohodnuté akce.

Podnikatelé se stále učí, jak budovat úspěšné obchodní vztahy. Jen zřídka se ale dozví, jak je ukončit, pokud nefungují. Výše uvedený návod pomůže řídit obchodní vztahy, aniž by to mělo těžké následky na chod firmy.

 

-th-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com