Jak udělat změnu k lepšímu nejen v práci?

Ilustrační snímek

Úspěšný byznys není jen o penězích, ale také o lidech - každodenní komunikaci a zvládání emocí. Totéž platí i pro osobní život a vztahy s našimi blízkými. Dnešní lekci leadershipu proto pojďme věnovat každodenním malým krokům, které můžete udělat ve prospěch kvality svého života i života lidí kolem vás. Oblíbený autor manažerských sloupků serveru Inc.com Jeff Haden doporučuje následující kroky ke změně.

Budu si všímat těch, kterých si nikdo nevšímá

Existují zaměstnání, ve kterých nejsou schopnosti zas tak důležité. Donáška pošty, odbavování zákazníků... Věnujte úsměv a milé slovo těm, kterým se obvykle za jejich práci příliš vděku nedostává. Navažte s nimi oční kontakt a ukažte jim, že si jejich práce vážíte. I krátký okamžik se počítá.

Poskytnu volnost

Jste šéf a víte, jak má být všechno uděláno. Není proto divu, že svým podřízeným dáváte závazné instrukce. Ale tím zároveň podvazujete jejich kreativitu a neprokazujete respekt jejich schopnostem. Nechte je v něčem rozhodovat a oni pochopí, že máte důvěru v jejich zkušenosti. Volnost je dar, který každý ocení.

Zodpovím nevyslovené otázky

Vaši kolegové se někdy ptají na jiné otázky než na ty, které je skutečně zajímají. Důvody pro to mohou být různé – možná se stydí nebo váhají. Zkrátka, často je za vyslovenou otázkou ještě jedna, ta nevyslovená. Pokuste se uvědomit si o co skutečně jde a zodpovědět i tu druhou.

Půjdu pod povrch

Když někdo udělá chybu, je jednoduché domyslet si, že vás neposlouchal nebo že je to nezajímalo. Také zde může být méně zřejmý důvod – takový, který je skrytý pod povrchem. Tento závazek je o empatii. A co vy víte – někdy to můžete být vy, kdo je skutečnou příčinou oné chyby.

Tyto víceméně jednoduché závazky můžou ve vašem životě znamenat velkou změnu. Pokud si je zafixujete a budete se jimi řídit, je pravděpodobné že budete více oblíbený a i vy sami se budete cítit lépe.

-jk-

Zdroj: Ceo.com - nejnovější trendy a osvědčené postupy z oblasti řízení firem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ceo.com