Jak u podřízených navýšit psychickou odolnost a schopnost čelit krizím

Je velmi snadné vést tým v dobách, kdy se vše daří, byznys je na vzestupu a není potřeba řešit žádné krize. Osobnost lídra se ale projeví především ve chvíli, kdy právě krizové období přijde a je třeba řešit nestandardní a stresové situace. A jedním z nejdůležitějších preventivních úkolů manažera je své podřízené na krize předem připravit. V tomto článku si proto ukážeme, jak můžete u členů svého týmu navýšit psychickou odolnost a jejich schopnost čelit krizím.

Ilustrační snímek

Dejte svým podřízeným dostatečné pravomoci

Jak uvádí INC.com, prvním krokem je dát podřízeným dostatek pravomocí a manévrovacího prostoru, aby mohli svoji práci řešit na vlastní pěst. Jestliže udusíte jejich iniciativu a ambice mikro-managementem, nevybavíte je schopností řešit krize a najít nová, neotřelá řešení.

Umožněte podřízeným individuální rozvoj

Každý člověk potřebuje jiné vzdělání a jiný rozvoj k tomu, aby si vybudoval odolnost vůči stresu a aby posílil své silné stránky. Podporujte u svých podřízených jejich specifické talenty a umožnete jim dlouhodobě se vzdělávat a rozvíjet po individuální linii.

Mluvte otevřeně o duševním zdraví

Schopnost čelit stresu je úzce spjatá s emoční inteligencí a se schopností přemýšlet o svých pocitech a otevřeně o nich mluvit. Jděte proto podřízeným příkladem a často otevírejte téma duševního zdraví. Naučte své podřízené, že je v pořádku cítit se pod tlakem nebo nejistě a že je nutné o těchto pocitech mluvit a aktivně je řešit.



-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com