Jak správně skladovat víno

Kvalitní víno je třeba také kvalitně skladovat. Ideální je vinný sklípek se stabilní teplotou a vysokou vzdušnou vlhkostí. Měl by být také tmavý. Ve větším bytě poslouží chladnější komora. Ani panelákový byt však není pro vinotéku ztracený, na trhu jsou dnes speciální klimatizované skříně o velikosti ledničky.

Vhodná teplota pro uskladnění vína je v rozmezí 9 až 12 °C. Vyšší teplota je obecně lepší než nižší. Nehorší je, pokud teplota neustále kolísá. Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat kolem sedmdesáti procent a také by neměla příliš kolísat. Nižší vlhkost je nevhodná kvůli riziku vysušení korku a znehodnocení vína. Pro kvalitní uskladnění vín je dále důležitá absence světla. Když totiž víno zraje na světle, ovlivní to chemické dění uvnitř a mění se jeho chuťové vlastnosti.

Za uvedených podmínek je vhodné s vínem příliš nehýbat. Láhev by měla ležet a samozřejmostí je také čistý vzduch. Kromě vín, zrajících od 8 do 25 let, si můžete pořídit i vína vhodná ke krátkodobější archivaci po dobu 3 až 5 let. Ke sbírce patří i sklepní kniha s údaji o skladované vínu.

-kk-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz