Jak správně komunikovat vůdcovskou vizi

Každý vůdce má nějakou vizi, která se odvíjí od celkové vize firmy. Bez toho, aby uměl správně komunikovat, mu však není k ničemu. Je to podobné jako při obchodním jednání. Chcete, aby lidé ve firmě vaší vizi věřili a předávali ji ostatním.

- Příběhy. Život své vizi můžete dát prostřednictvím příběhů. Příběhy budují důvěru, získávají srdce a mysl lidí. Pro zaměstnance je pak také jednodušší vizi přijmout a opakovat ji dalším.

- Stručná řeč. Každý vůdce musí svou vizi komunikovat jasně a stručně. Dokázali byste ji vysvětlit během krátké jízdy ve výtahu? Buďte připraveni vysvětlit podstatu své vize ve frontě u jídelny, při návštěvě oddělení zákaznických služeb nebo při setkání se zaměstnanci na parkovišti při odchodu z práce.

- Média. Čím více komunikačních kanálů použijete, tím lépe lidé vaši vizi přijmou. Využívejte moderní technologie, ale nezapomínejte ani na hmatatelné věci, které ji budou stále připomínat, jako jsou hrníčky na kávu, trička, visačky na zavazadla apod.

- Osobní přístup. Podporujte vzájemnou komunikaci mezi zaměstnanci. Osobní vztahy vám pomohou lépe šířit vaši vizi, získávat zpětnou vazbu a získávat podporu.

- Klíčoví lidé uvnitř. Nalezněte klíčové lidi v rámci celé organizace, které pomohou motivovat ostatní.

- Klíčoví lidé venku. Komunikujte také s externími zákazníky, partnery a prodejci pomocí reklamních a PR kampaní, katalogů, oznámení apod.

- Vzpomínky. Vytvářejte metafory a slogany, složte tématickou píseň nebo zapamatovatelné moto.

- Cesta. Užívejte vizuální pomůcky a připomenutí aktuálního dění, abyste zachovali povědomí o postupu směrem k naplnění vaší vize. Nedávejte ale striktní mapy. Jděte v čele a ukazujte směr.

- Chování. Když o své vizi mluvíte, nezapomeňte ji podpořit svým chováním a konkrétními kroky. Když lidé uvidí něco jiného, než uslyší, přijdete o důvěru ve své vizi.

-kk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership