Jak spolehlivě naštvat místní lidi na dovolené

Máme tu léto a čas dovolených, kdy se z nás stávají turisté. Chceme odpočívat a užívat si. Vyjíždíme poznávat cizí země, mnohdy si však neuvědomujeme, jak se v nich správně chovat.

Jistě jste se setkali se zahraničními turisty, kteří se u nás chovali nepřijatelným způsobem, a měli jste z toho velmi nepříjemný pocit. Možná jste zažili i otevřené konflikty. Příkladů by se našla celá řada, vyplývají zkrátka z kulturních rozdílů.

V dnešním článku si proto ukážeme, čím nejvíce naštvete obyvatele různých zemí, do nichž se můžete vydat na dovolenou.

Ilustrační snímek

Server Business Insider upozornil na následující prohřešky proti místním normám chování, kterých se nejčastěji dopouštějí turisté v evropských zemích.

Dánsko, Nizozemsko – Neznalost cyklopruhů

Především ve velkých městech jsou na silnicích mezi pruhy pro auta a chodníky ještě jízdní pruhy pro cyklisty. Turisté si je často pletou s chodníky, vstupují do nich, odkládají si zde zavazadla, fotografují se a brání cyklistům v jízdě.

Když si turisté půjčí kolo, také si často pletou pruhy a zapomínají dávat signály rukama, kam chtějí odbočovat.

Chorvatsko – Fotografování na nebezpečných místech

Mnoho Čechů má dovolenou spojenou s Chorvatskem a Chorvatsko s Vinnetouem. Hojně proto proto navštěvujeme místa, kde se slavné filmy z prostředí Divokého západu natáčely.

Ani opakované výzvy, aby turisté nelezli na skály, však neodradí některé jedince od záměru pořídit si selfie na nepřístupných místech například u Plitvických jezer. Každý rok se zde opakují zbytečné úrazy a dochází i k úmrtím.

Itálie – Nedostatek respektu

Antické a další historické památky nejsou určeny k tomu, aby na ně turisté lezli nebo se v nich koupali. Mnohým turistům chybí podle místních nejen úcta k památkám, ale i zájem respektovat pravidla jejich návštěvy.

Italům také není příjemné, když po nich turisté vyžadují jídla, která jsou v jejich domovské zemi označována jako italská, ale ve skutečnosti nemají s Itálií nic společného. Příkladem mohou být sladké pizzy nebo kombinace špaget a masových koulí.

Německo – Selfie z koncentračních táborů

Nacistická minulost Německa není nic veselého. Na místech, kde zemřely tisíce lidí a dnes si připomínáme jejich památku, není vhodné fotografovat se ve veselých pózách ani parodovat Adolfa Hitlera.

Norsko – Výstup na ledovce

Ledovce nejsou obehnány ploty a varovnými cedulemi jen tak. Skutečně tají a vznikají v nich trhliny. Turisté by se měli držet vyznačených cest v zájmu svého vlastního bezpečí. Přesto se stále najdou tací, kteří na ledovce lezou i přes zákazy.

Velká Británie – Příliš hlučný projev

Britové jsou spíše uzavření, nemají rádi hluk a hlasitý hovor. Například v metru během dopravní špičky rozhodně udělají turisté nejlépe, když budou mlčet nebo mluvit jen potichu.

Pokud se chystáte do některé z rozvojových zemí, nefotografujte si místní slumy, bídu a žebráky. A už vůbec sami nežebrejte na ulici o příspěvky na svou turistickou cestu.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider