Jak skutečně motivovat tým

Ilustrační snímek

Jak zajistit, aby byli vaši zaměstnanci měli potřebnou motivaci a inspiraci? Firma NetProspex, která poskytuje softwarové služby, ví přesně jak toho dosáhnout. V posledních letech se opakovaně umisťuje na předních místech v průzkumech, které se ptají, pro jakou společnost chtějí lidé pracovat. Mnoho jejich nových zaměstnanců bylo do firmy přivedeno těmi stávajícími. A to je, podle výkonného ředitele Michaela Birda, ten skutečně významný prvek. Web inc.com s ním naprosto souhlasí. Jak tato firma získává nadšené zaměstnance s tak vysokým potenciálem a zápalem? V čem se od ní můžeme poučit?

1. Nabírejte jen skvělé pracovníky

I když je to těžké, nespokojte se s horším než skvělým uchazečem. Je pravda, že nedostatek zaměstnanců může zpomalit váš byznys, ale jeden špatný pracovník je horší a dražší než tři chybějící. Takový pracovník z vás bude vysávat energii a připravovat vás o čas. Druhá rada je dobře seznámit nové zaměstnance se zbytkem firmy hned po jejich nástupu.

2. Výhody nejsou všechno

Nedávejte zaměstnancům pouze bonbony. Možná je to populární, ale nestačí to. Je to zkrátka očekáváno, je to bráno jako standard. Stejně tak i páteční pivo, nebo lekce týdenní lekce jógy. Pro motivaci je ale mnohem důležitější jak jsou oceňovány přínosy a úspěchy zaměstnanců, také je důležité jestli někdo naslouchá jejich návrhům a zabývá se jejich nápady.

3. Setkávejte se se svými zaměstnanci

Michael Bird je zastáncem MBWA (managing by wandering around – řízení pracovníků skrze jejich navštěvování). Nějakou dobu dokonce ani neměl svou vlastní kancelář. A dokonce ještě dnes svou kancelář sdílí s finančním ředitelem. Když obchází celou firmu, je tak daleko snazší pro kohokoliv ze zaměstnanců svého šéfa oslovit. Michael Bird dokonce používal krokoměr, protože si stanovil cíl udělat na půdě firmy každý den 10 000 kroků. 

4. Cíle stanovujte společně

Jistě, některé cíle, především finanční a produktové, jsou vyžadovány investory, a proto musí být stanoveny shora. Tam, kde je to jen trochu možné, však stanovujte cíle spolu s týmem. Díky tomu budou cíle dosažitelné – nebudou nemožně obtížné, přitom ale jejich dosažení bude vyžadovat jisté úsilí.

-jk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com