Jak si zvýšit EQ?

Ilustrační snímek

Výzkumy potvrzují, že nejvýkonnější lidé disponují vysokou emoční inteligencí (EQ). Umějí tedy vnímat, vyjadřovat a řídit své emoce a zároveň pracovat s emocemi druhých. Emoční inteligence je také jedním z předpokladů vytváření úzkých vztahů mezi lidmi. Na rozdíl od IQ se dá v průběhu života výrazně zvyšovat. Stačí k tomu zájem učit se a růst nebo například následující tipy, které zveřejnil server Psychology Today.

1. Učte se pracovat se svými negativními emocemi

Tento krok je naprostým základem. Nejprve se zaměřte na to, proč v určitých situacích reagujete tak, jak reagujete. Teprve pak můžete své chování začít měnit.

2. Učte se zachovat klid pod tlakem

Pokud vás někdo rozčílí, skutečně počítejte do deseti, než budete reagovat. Máte-li více prostoru, může vám pomoci studená voda nebo čistý vzduch a pohyb. Naopak nepomáhají kofeinové nápoje.

3. Učte se vnímat a interpretovat emoce druhých

Vnímejte verbální i neverbální signály. Pokud vám chování druhých není zcela jasné, neodsuzujte na základě domněnek. Raději se zeptejte.

4. Učte se vyjadřovat obtížné emoce

Přijdou situace, kdy budete potřebovat asertivně vytyčit své hranice. Znamená to umět nesouhlasit, odmítnout bez pocitu viny, vybrat si vlastní priority nebo se bránit nátlaku.

5. Učte se vyjadřovat intimní emoce

Rozvíjejte svou schopnost komunikovat v rámci úzkých vztahů s lidmi tak, aby to bylo konstruktivní a obohacující pro obě strany. Měli byste umět přijímat stejný druh komunikace, který vysíláte.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today