Jak si zlepšit sebevědomí, i když jste selhali

Někdy ani roky plánování a tvrdé práce nestačí k tomu, aby vás ochránily před neúspěchem. Astronomka Erika Hamdenová, profesorka astrofyziky na Arizonské univerzitě, společně s týmem vědců strávila 10 let stavěním teleskopu FIREBall, který měl ve stratosféře pozorovat mraky plynného vodíku. Když byl v září roku 2018 vypuštěn, nastal však problém...

Ilustrační snímek

Ukázalo se, že balón, který měl teleskop vynést do vzduchu, měl díru a nouzově přistál v poušti Nového Mexika. V okamžiku tým viděl, jak se veškerá jeho práce zhroutila. Hamdenová však díky tomuto osudnému momentu později zjistila, že lze podniknout konkrétní kroky, které opět zvednou vaše sebevědomí a posunou vás k úspěchu. O své myšlenky se podělila v rámci workshopu TEDWomen2020.

Hamdenová navrhuje použít vodítko z vědecké metody, která považuje selhání za nezbytný krok k dosažení pokroku. Dle jejích slov je objev většinou procesem hledání věcí, které nefungují, a selhání jsou nevyhnutelné, pokud chcete posouvat hranice znalostí.

Zde je několik doporučení, které můžete využít i ve vlastním profesním i osobním životě:

Využívejte svůj seznam úkolů

Abyste si získali důvěru ve velké cíle, musíte se nejprve zaměřit na ty. Pracujte s denním seznamem úkolů a přimějte se dělat ty činnosti, které se vám chce dělat nejméně. Podle Hamdenové se často jedná právě o ty úkoly, u kterých máte hlubokou vnitřní obavu, že je nezvládnete. Pokud je však dokončíte, překonáte něco, co vás doposud děsilo. Pokračujte v tomto procesu každý den.

Když si všimnete, že se něčemu vyhýbáte, zeptejte se sami sebe, čeho se bojíte, a zvažte, co by se stalo, kdybyste selhali. Samozřejmě byste byli zklamaní, ale jaké by byly skutečné „náklady“?

Oddělte osobní hodnotu od své práce

Když neuspějete, jednou z reakcí je, že si automaticky neúspěch spojíte s vlastní osobností a vaší hodnotou. Díky tomu se budete cítit nejen mizerně, ale zároveň se ochuzujete i o cennou zpětnou vazbu, která vám může pomoci posunout se vpřed.  

V týdnech po neúspěšném startu FIREBallu si Hamdenová vzal volno a dala si záležet na tom, aby se nezdržovala na žádném z pocitů nebo aby svou porážku nezměnila v referenci o sobě samotné. Podle ní je opravdu důležité vyhnout se pocitům viny nebo hanby. Pocit viny za něco je způsob, jak se ujistit, že to už nikdy nezvládneme.

Vytvořte si skupinu vzájemné podpory

Vytvoření vlastní skupiny podpory vám pomůže překonat okamžiky pochybností o sobě nebo selhání. Pokud máte pocit, že nemáte kolem sebe lidi, kteří by byli schopni nebo ochotní vám naslouchat, je třeba tyto vztahy kultivovat. K nalezení těchto vztahů se Hamdenová zasazuje o otevřené rozhovory, ve kterých budete sdílet své pocity i obavy a jasně uvedete, co potřebujete.

Pamatujte, že nikomu nezáleží na vašich selháních tak jako vám

Ať už je to lepší nebo horší, každý je hrdinou svého vlastního příběhu, říká Hamdenová. Výsledkem je, že lidé nevěnují vašim osobním neúspěchům tak velkou pozornost, jak si myslíte. V profesionálním prostředí, kde ostatní zkoumají váš výkon, se však můžete se poučit z jejich reakcí.

Pozor na syndrom vyhoření

Při práci na dalším náročném projektu si stanovte přísné limity a hranice času, který jste na něm strávili. Čím více investujete, tím více můžete podpořit vaše sebevědomí, avšak bez přestávek můžete snadno vyhořet. Úkoly jsou plné maratonů a sprintů, udělejte si čas na oslavu těchto sprintů, jakmile budou hotové, doporučuje Hamdenová.

Věřte v možnost budoucího úspěchu

Úroveň úsilí, kterou do něčeho vkládáte, může souviset s tím, jak se cítíte při selhání. Čím větší je, tím větší zklamání budete pociťovat, když se něco nepodaří. Pokud však dokážete tyto dva faktory oddělit, budete s největší pravděpodobností ohromeni svou vlastní odolností. V návaznosti na misi FIREBall o více než dva roky později Hamdenová získala novou perspektivu: „Prošla jsem tímto projektem a misí a mohu projít čímkoli.“Nyní s kolegy připravuje další vypuštění v roce 2021. Bez ohledu na to, co se stane, říká, že někdy je překonání neúspěchu tak jednoduché, jako když se podíváme nahoru a věříme, že je možné něco nového.

 

-bb-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com