Jak si zařídit domácí kancelář

Ilustrační snímek

Jak by mělo vypadat ideální domácí pracoviště? Při vytváření domácí kanceláře jde o hodně, protože na jejím designu záleží, nakolik se projeví její výhody (jako je lepší rovnováha osobního a pracovního života či vyšší produktivita práce). Musíte zvolit správné barvy (v závislosti na tom, jak na vás působí), správně nastavit osvětlení a také nakoupit správné technické vybavení. Cílem je vytvořit pracoviště, ve kterém se budete cítit dobře a kde budou rušivé vlivy omezeny na minimum. To tvrdí web Open Forum.

Technické vybavení

Pořiďte si jenom to, co skutečně potřebujete – pokud například potřebujete jen několik barevných tisků za měsíc, je asi zbytečné pořizovat si tiskárnu. Své vybavení si nezapomeňte nechat pojistit, abyste v případě krádeže nebo živelné pohromy byli kryti. Pokud vaše práce zahrnuje mnoho osobních schůzek, investujte do nového nábytku, který bude vypadat profesionálně. Při výběru židle a klávesnice pamatujte na ergonomická doporučení. Oboje by pro vás mělo být co nejpohodlnější.

Vhodné osvětlení

Správné osvětlení je pro efektivní práci doslova nezbytné. Snažte se zajistit tolik přirozeného světla, kolik jen bude možné. Hlavní světlo doplňte menšími lampičkami (bodovým osvětlením). Pro lepší kontrolu intenzity světla si pořiďte regulátor osvětlení. Světlo nikdy neumisťujte mezi sebe a monitor počítače, protože by vaše oči byly příliš namáhány.

Organizace domácí kanceláře

Ze všeho nejlepší by byl samostatný pokoj, kde by vás nikdo nerušil, to ale není vždy možné. Od rušivého hluku vám může pomoci stálý hukot větráku nebo v krajním případě sluchátka. Stůl by měl být zorganizovaný tak, aby usnadňoval procesy, kterými vaše práce prochází. Náhodně rozmístěné hromady papírů jsou přesně to, čemu se musíte vyhnout. Chaosu nejlépe předejdete tím, že si svou práci rozdělíte do několika šanonů – podle toho, v jakém stádiu se daný úkol zrovna nachází.

-jk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum