Jak si zapamatovat jména

Zapamatování jména zákazníka může pomoci zlepšit prodej vašich produktů či služeb. Řada lidí má však problém se zapamatováváním jmen. Čím více se snaží jména zapamatovat, tím častěji je zapomínají. Článek pro takové případy shrnuje několik tipů:

- Když se vám někdo představí, zopakujte jméno. „Dobrý den, pane… Rád vás poznávám.“ Vnímejte také duševní a vizuální obrazy v dané chvíli, které vám později pomohou vybavit si jména nových osob.

- Používejte jména v konverzaci. Vkládejte jména například do otázek. Je to přirozený způsob užívání jmen, neměli byste však jména opakovat příliš často, abyste nepůsobili nezdvořile.

- Po návratu do kanceláře si zapište jména nových lidí spolu s dalšími osobními či obchodními informacemi, které jste se dozvěděli během společného rozhovoru. Pro dokonalejší zapamatování si vybavte vzhled dané osoby a zopakujte si její jméno nahlas.

- Opakujte vybavování tváří nových lidí a hlasitý přednes jejich jmen. Začněte několikrát týdně a postupně snižujte frekvenci. Může to vypadat jako velká práce, je to však velice efektivní přístup, který garantuje úspěch.

- Uvědomte si, že k vybavování jmen přispívá okolní prostředí. Snažte se představovat si lidi i v jiných prostředích než tam, kde jste se setkali.

- Soustřeďte se na zapamatování lidí, nejen jejich jmen. Odpustí vám, že neznáte jejich jméno, když si zapamatujete jejich obličej.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How