Jak si vytvořit nový návyk v pěti krocích

Máte dobré nápady a ušlechtilé plány, jak změnit své návyky a jak zlepšit svůj život, ale nedaří se vám si nové návyky vypěstovat a udržet? V tomto článku vám poradíme, jak si nový, pozitivní návyk vytvořit v pěti krocích.

Ilustrační snímek

Tyto tipy pochází z příspěvku na blogu Briana Tracyho.

Krok č. 1: Svůj nový návyk přesně definujte

Jako první krok je vůbec si říct, jakého návyku chcete dosáhnout. A tato definice musí být zcela přesná, jinak nebude efektivní. Nestačí si tedy říct například „začnu víc běhat“. Ale musíte si říct kupříkladu „každý druhý den půjdu ráno běhat na 40 minut“.

Krok č. 2: Buďte (hlavně ze začátku) stoprocentně konzistentní

Než se vám nový návyk vryje pod kůži, chvíli to trvá. Proto je důležité, hlavně ze začátku, svůj plán skutečně dodržovat a být stoprocentně konzistentní.

Krok č. 3: Zmiňte se o svém snažení lidem ve svém okolí

Sociální vztahy hrají v dodržování návyků a v našem celkovém chování významnou roli. Jedním ze způsobů, jak své okolí dostat „na svou stranu“ a jak zajistit, že vám i vaše okolí s vaším návykem pomůže, je se se svým plánem lidem kolem sebe zmínit. Může se jednat i jenom o kolegy nebo naopak jenom o rodinu.

Krok č. 4: Nenechte se od dodržování návyku odradit

Nic by vás nemělo odrazovat od dodržování vašeho nového návyku. Hlavně ze začátku by mělo být dodržování zvyku pro vás skutečně prioritou. Aspoň do té doby, než se nový návyk stane standardní součástí vaší každodenní rutiny.

Krok č. 5: Odměňte se

Získávání nového návyku by neměla být pouze řehole a tvrdý dril. Nebojte se dát si sami sobě občas nějakou odměnu za to, že se nového návyku držíte. Nebuďte na sebe příliš přísní.



-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com