Jak si udržet starší pracovníky

Co dělá vaše firma proto, aby si udržela starší pracovníky? Řada zaměstnavatelů nedělá nic. Někteří ale mohou čelit časované bombě. Zručných pracovníků je málo a je stále těžší zaplnit některé pozice. Firmy proto přicházejí se zajímavými pobídkami, které udrží zkušené starší osoby v práci.

Pravidla flexibility

Potřeba peněz je hlavní důvod, proč lidé pracují i v důchodovém věku. Není ale jediná – mezi další patří potřeba zůstat aktivní, užiteční a zapojení do pracovní komunity.

 

Pracovníci ve věku mezi 45 – 70 roky reagovali na dva nedávné průzkumy AARP týkající se toho, co od zaměstnavatelů chtějí následovně:

 

Přibližně 90 % chce přátelštější pracovní prostředí, 80 % příležitost naučit se něčemu novému a 75 % chce jít za tím, co vždy chtěli dělat. Více než polovina oslovených preferuje flexibilní pracovní schéma. 

Magnety pro starší pracovníky

Asi nejlepší způsob, jak zjistit, co starší pracovníci chtějí je jít a zeptat se jich.

Některé firmy zformovaly určitou akční skupinu, jenž reprezentuje hlas této profesní skupiny a často nabízí radu, jak přilákat a udržet tyto zralé pracovníky.

 

Některé z nápadů:

- Spojení v komunitě. Řada těchto lidí si cení příležitosti vrátit se zpět do své profesní komunity. Snažte se je vhodným způsobem zapojit.

- Proškolte je pro nové pozice. Většina lidí má léta stejnou pozici a rádi by zkusili něco nového. Buďte flexibilní a školte je pro jinou pozici ve firmě – i ty, kteří pracují na částečný úvazek. 

- Umístěte je do role učitelů. I když se starší pracovníci rádi učí, také se jim bude líbit předávat své zkušenosti dál.

- Vytvářejte nové pozice. Aby si udržely cenné lidi, některé firmy také vytváří nové pozice, které zahrnují technické povinnosti.

 

Udržení starších pracovníků je zřídka o penězích – to je citace výsledků z nedávného průzkumu, kde bylo identifikováno, že nejdůležitější faktory jsou rovnováha práce a osobního života, uznání a kariérní možnosti. Kompenzace se umístila na čtvrtém místě.

 

Tato skupina pracovníků chce přispívat, využívat svůj intelekt a být společensky aktivní ve své komunitě. Pokud jim dokážete nabídnout určitou flexibilitu, mohou být energickou a vitální součástí vašeho pracovního týmu.


-av-
Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine