Jak si udržet sebejistotu, i když vše nejde podle plánu

I když se cítíme být inspirováni ostatními, někdy nás náš vlastní život může rmoutit. Ačkoli se snažíme dodržovat doporučované ranní rituály a každodenní návyky, někdy se výsledky prostě nedostaví. A potom? Začneme pochybovat sami o sobě.

Ilustrační snímek

Co je tedy klíčem k tomu, abyste si udrželi sebejistotu a správné směřování, i když stále se životem tak trochu zápasíte? Úspěšní lidé často prožili nespočet selhání a zklamání. První rada tedy je, že musíme selhání vyhledávat, či aspoň se jich přestat děsit, tvrdí článek na webu addicted2success.com. Naše selhání totiž rozhodně neznamená, že jsme selhali jako osoby a že jsme odepsaní.

Selhání se dá přežít i bez pocitu zranění

Jako děti jsme si hráli a když se něco nezdařilo, zkusili jsme to znovu. Nic hrozného se nestalo. Selhání nebyla naše chyba, bylo to něco přirozeného, co se prostě občas přihodí. Jako dospělí však najednou cítíme potřebu zabránit neúspěchu za každou cenu.

Tento negativní postoj co nejdříve zapomeňte. Neberte se tak vážně. Máte povolení k selhání. Nemusíte se cítit provinile. Klidně chybujte, znovu si tak trochu hrajte. Naše neúspěchy nás nedefinují. Právě naopak – posilují náš charakter a pomáhají nám lépe řešit výzvy, které nás potkají v budoucnu.

Uvědomte si, jak daleko jste už dospěli

Nezapomeňte na svá minulá selhání – je pravděpodobné, že překvapivě pocítíte vděčnost. Většina našich selhání totiž většinou nakonec vede k něčemu, co nás posune dál. Určitě jste na svých chybách nakonec jako osobnost vyrostli.

Žijte podle svých hodnot

Dodržujte své hodnoty a přestanete se cítit špatně i když vám někdy něco nevyjde. Budete se cítit sladěni s každým svým rozhodnutím, které uděláte. Vaše hodnoty vám pomohou definovat, co pro vás vlastně úspěch znamená.

Žijte svým posláním – mějte poslání, které je větší než vy sami

Velká část našeho utrpení pochází z toho, že se příliš soustředíme sami na sebe. Práce na sobě samých a na našich cílech je samozřejmě důležitá. Mít v životě nějaký větší záměr však posunuje naši pozornost směrem k tomu, jak sloužit druhým. A díky takovému velkému životnímu poslání se pak cítíme mnohem silnější.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success