Jak si udržet motivaci, když.... jste pod tlakem (2/3)

Není tajemstvím, že některé dny je snazší najít motivaci než jindy. V aktuálním článku z našeho seriálu jsme se proto zaměřili na udržení motivace ve stresových situacích. Pro mnoho lidí je stres známým nepřítelem. Někdy se však může stát skutečným dlouhodobým problémem, který nejen zabije motivaci, ale také povede zcela určitě ke zdravotním obtížím. Chcete-li bojovat proti stresu a zůstat motivováni, zvažte následující tipy.

Ilustrační snímek

Zhluboka se nadechněte

Toto není jen otřepaná fráze. Je to skutečně legitimní rada. Práce s dechem je umění, ne každý svůj dech správně ovládá, i když si to myslí. Dechová cvičení jsou přitom osvědčeným způsobem, jak jejich pomocí snížit ve velmi krátkém čase stres. Někdy dokonce mohou sloužit jako jakési resetovací tlačítko, kdykoli se například cítíte přepracovaní. Pokud se chcete začít učit práci s dechem, začněte tím, že se odmlčíte, zavřete oči a několikrát se zhluboka nadechněte. Nic neuspěchejte a uvidíte, že za chvíli se dostaví uvolnění.

Sepište si své obavy

Pokud je váš stres způsoben konkrétními okolnostmi ve vašem životě, zapište si tyto okolnosti jednu po druhé na kus papíru a začněte postupně pracovat na jejich odstraňování. Uvědomte si, že stresu se nemusíte zbavit pouze tím, že dokončíte projekt, který vás trápí, ale třeba i tím, že budete důsledně otevírat vaše trápení do hloubky a podaří se vám se s nimi vyrovnat. Zjistíte, že nejsou takovým strašákem a nedává smysl se jimi dále zatěžovat. Ať tak či onak, zapisovat si své starosti a řešit je, jak můžete, je skvělý způsob, jak přímo eliminovat tíseň a udržet si energii.

Dejte si pauzu

V poslední době stále více lidí bojuje s tím, že není schopno si ani na chvíli skutečně dát přestávku nebo si užít celý víkend bez výčitek, že nemá hotovou práci, navařeno či uklizeno... Přepracování je však jednou z hlavních příčin stresu, a pokud to přeženete, můžete vyhořet. Dovolte si vyhradit si čas jen sami pro sebe – ne pro práci, ne pro úklid domova nebo vaření večeře (pokud to není vaše hobby). Uvidíte, že si díky tomu udržíte motivaci dlouhodobě.

Dělejte něco, co vám přináší radost

Radost je protijedem proti stresu. Často postačí i několik minut strávených tím, co vás baví a zjistíte, že je to vynikající prostředek proti stresu. Činnosti, které vám přinášejí radost, se liší od člověka k člověku, ale ať už jsou cokoli, udělejte si čas a užijte si je, kdykoli dostanete šanci. Stejně jako u víkendů - i když se vám zdá, že si nemůžete dovolit udělat si čas na něco, co vás baví, zkuste to a uvidíte, že výhody velmi rychle převáží vaše původní domněnky.  

Jděte na procházku

Chůze je nejpřirozenějším druhem pohybu. Trochu lehkého cvičení uvolní endorfiny, které se běžně označují jako „hormony štěstí“. Navíc procházka nebo běh jsou také skvělým způsobem, jak rozproudit krev a uvolnit trochu nervové energie, kterou stres někdy hromadí.

Vstaňte dříve

Pokud vstanete o hodinu dříve, nemusí to ještě samo o sobě znamenat nic přínosného. Záleží, jak tyto minuty navíc využijete. Pokud začnete den uvolněně a bezstarostně, je pravděpodobné, že takto projdete i zbytek dne. Než odjedete do práce, „nalaďte se“. Jedním z vynikajících způsobů, jak toho dosáhnout, je meditace, ale možná budete chtít strávit více času lehkým čtením nebo posnídat v klidu se svou rodinou.

-bb-

 

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com

Články v sérii

Aktuální

Jak si udržet motivaci, když.... hledáte novou práci (1/3)

Aktuální

Jak si udržet motivaci, když.... jste pod tlakem (2/3)

Aktuální

Jak si udržet motivaci, když...jste v práci (3/3)