Jak si správně vybrat kurz prezentačních dovedností

Ilustrační snímek

Pokud jste přirozeně komunikativní, pak máte při prezentacích a dalších veřejných vystoupeních jistou výhodu. Zdaleka to však neznamená, že máte vše, co je potřeba k tomu, abyste dokázali zaujmout a k něčemu motivovat své publikum. Profesionální prezentační dovednosti si můžete osvojit na školení, které je však třeba pečlivě vybrat.

Nabídka kurzů prezentačních dovedností je velmi široká. Server Training Zone proto zdůraznil následující parametry, které by měl vhodný kurz splňovat.

1. Verbální i neverbální komunikace

V kurzu prezentačních dovedností by rozhodně neměla být vynechána řeč těla. Naučit se pouze mluvit nestačí. Je třeba zvládnout i celkový postoj a pohyby těla, tempo řeči, hlasitost apod.

2. Praktická cvičení

Teorii si můžete přečíst sami doma. Pokud si ji však máte zapamatovat, potřebujete možnost vyzkoušet ji v praxi. Kurz prezentačních dovedností by měl umožnit každému účastníkovi, aby si jednotlivé technicky sám zkusil.

3. Moderní technologie

Již dávno nežijeme v době, kdy na školení stačilo rozdat několik vytištěných listů papíru. Hledejte školení, která zapojují moderní technologie, jako například online ukázky, kamery, mikrofony apod.

4. Profesionální řečníci

Nejlepším lektorem kurzu prezentačních dovedností je řečník, který má sám zkušenosti s veřejným vystupováním. Může vás naučit více než lektor, který zná pouze teorii. Času, který věnujete výběru správnému lektora, rozhodně nebudete litovat.

5. Zajímavý obsah

Kurz by neměl probíhat jen tak, že budete celou dobu sedět v lavicích a dělat si poznámky. Vybírejte si co nejpraktičtější kurz, který bude spíše workshopem sestávajícím z více různých částí. Účastníci by měli mít možnost zkoušet různé věci, ptát se a získat okamžitou zpětnou vazbu od lektora i ostatních.

6. Aktivní publikum

Kurz by měl zahrnovat také aktivní nácvik práce s publikem. Jedna z jeho částí by se měla soustředit na hodnocení řečníků z pohledu publika (ostatních účastníků).

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone