Jak si říci o upřímnou zpětnou vazbu

Ilustrační snímek

Získat upřímnou zpětnou vazbu od druhých není jednoduché. Často se stává, že jsou k nám příliš slušní nebo že mají strach být skutečně upřímní. Jak se pak ale dozvíme, co si o nás opravdu myslí? Jak zjistíme, co děláme špatně a co bychom měli zlepšit? Odpovědi na tyto otázky, které publikoval manažerský konzultant, spíkr a autor Peter Bregman na serveru Harvard Business Review, se vám mohou hodit nejen v práci, ale i v soukromém životě.

1. Řekněte si o upřímnost

Otevřeně řekněte, že máte zájem o upřímnou zpětnou vazbu a že vám tím dotyčný prokáže službu, když bude upřímný. Nebojte se říci: „Nebuďte slušní, chci se dozvědět co nejvíce, abych se mohl zlepšit.

2. Mluvte o budoucnosti

Neptejte se, co jste udělali špatně v minulosti. Zkuste otázku položit tak, co můžete dělat lépe v budoucnosti. Lidé k vám pak budou upřímnější.

3. Ptejte se častěji

Když se budete ptát častěji, lidé kolem vás si na to zvyknou a přestane jim být nepříjemné mluvit s vámi o tom, v čem byste se mohli zlepšit. Ptejte se na konkrétní situace, například „Co bych mohl udělat příště lépe na takové poradě, jakou jsme měli včera?“

4. Přijímejte pozitivní i negativní zpětnou vazbu

V první řadě poslouchejte. Poděkujte každému, kdo se s vámi podělí o svůj názor na vás a vyslechněte si, co vám říká. Jakmile se začněte bránit nebo obhajovat, přestanou k vám ostatní být upřímní a budou zase pouze slušní. Zapište si získanou zpětnou vazbu, abyste se k ní mohli vrátit a druhá strana viděla, že je to pro vás opravdu důležité.

Jaký je váš recept na to, jak získat upřímnou zpětnou vazbu?

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review