Jak si nesabotovat nový start

Když ztratíte práci, je přirozené, že okamžitě věnujete veškerou energii hledání nového zaměstnání. Odborníci ale radí, že je lépe nespěchat na trh práce a trochu popřemýšlet, co vlastně v budoucnu chcete dělat.

Navíc, pokud ihned začnete hledat nové místo, nemůžete být zcela připraveni, jste ještě emočně rozladěni ze ztráty zaměstnání a nemáte komplexní plány. Vzhledem k finanční situaci vás to může také svádět přijmout první pozici, kterou vám nabídnou. Lépe je ale odolat.

- Pokud si s potenciálním nadřízeným nepadnete do oka již při pohovoru, stěží to bude lepší v praxi. Využijte pohovor a prozkoumejte, zda se tato osoba zajímá o to, co říkáte a chápe, co je pro vaši kariéru důležité.

- Posviťte si na kolegy. Pokud vycítíte, že s někým, s kým byste měli pracovat, budete mít problém, dejte na svůj šestý smysl. Pracovní vztahy s lidmi, které nemáte v oblibě, se časem ještě zhorší.

- Nedělejte si hlavu s tím, zda vás vyberou. Přílišná snaha může někdy vyústit v situaci, kdy se dostanete někam, kam vlastně vůbec nechcete.

- Nejdříve plánujte. Sepište si priority, než půjdete na pohovor. Je pro vás důležitá pracovní doba? Prostor, kde budete pracovat? Když budete mít takový náčrt, vaše otázky budou plodnější v tom smyslu, že získáte jasnější představu, zda se jedná o vhodnou práci pro vás.

- Řešíte krizi. Když vezmete místo, abyste přežívali, je to v pořádku. Když to ale není ta správná pozice, vytvořte si časový plán, jak se pohnout dál a držte se jej.

- Na nikoho si nehrajte. Při pohovorech chce každý vypadat co nejlépe, nenechte ale tuto snahu, aby se vám vymkla z rukou.

-av-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com