Jak se zbavit svých zlozvyků v pěti postupných krocích

I malý zlozvyk může v dlouhodobém měřítku způsobit velké problémy. Pokud se svými špatnými návyky nic neděláte, může se stát, že vás brzy začnou intenzivně brzdit ve vašem kariérním rozvoji. Zvyk je ale železná košile a odbourat se zlozvyků nikdy není úplně jednoduché. To, že čtete tento článek, zřejmě znamená, že o svém špatném návyku alespoň víte. Za to na sebe můžete být hrdi, protože to je první krok k jeho řešení. Zde je detailní návod, jak krok po kroku se zlozvykem navždy skoncovat.

Ilustrační snímek

Krok č. 1: Identifikujte vaše zlozvyky

Podle serveru Science Daily je prvním krokem samotná identifikace zlozvyků, což nemusí být tak lehké, jak se zdá. Zamyslete se nad tím, co je jádro problémů, kterým musíte čelit, a které vaše zvyky mají tyto problémy na svědomí.

Krok č. 2: Určete si cíle

Jaké jsou vlastně vaše cíle? Chcete eliminovat zvyk úplně, nebo jej omezit? Lze nějak váš cíl vyjádřit exaktně, číselně? Vždy se lépe postupuje podle systému, než naslepo.

Krok č. 3: Dělejte změny postupně

Nepřekopejte celý váš život najednou. Postupujte po krocích a teprve když se vám podaří udělat jednu drobnou změnu, pokračujte dále. Jestliže se budete snažit udělat všechny změny hned a najednou, mnohem pravědpodobněji to celé skončí nezdarem.

Krok č. 4: Nastudujte si teorii

Před samotnou změnou si nastudujte, jak dané věci nejlépe zanechat a za co místo ní budete dělat. Lidé často dělají tu chybu, že se příliš soustředí na to, co nedělat, a nemají žádný plán na to, jak by vlastně danou věc měli dělat správně.

Krok č. 5: Buďte v kontaktu s někým, komu důvěřujete

Ve více lidech se to lépe táhne. Pokud to se změnou ve vašich zvycích myslíte vážně, měli byste se o dané problematice s někým bavit a průběžně sledovat váš vývoj. Ať už se bude jednat o kolegu, známého, člena rodiny nebo i profesionálního kouče.

 

-mm-