Jak se zbavit strachu ze změn

Ilustrační snímek

Typická reakce zaměstnance na změnu je odpor. Důvodem je především nejistota a strach z toho, co změna přinese. Úkolem manažera proto je komunikovat se zaměstnanci a zbavit je zbytečného strachu. To se však snadněji řekne, než udělá. Podřízení by od vás měli slyšet nejen to, jaké výhody jim přinese konkrétní nadcházející změna, ale také obecná pravidla, která jim pomohou pochopit, proč je strach ze změn jen zbytečná ztráta času.

Podle serveru psychcentral.com by každý, kdo má strach ze změn, měl znát následující důvody, proč se už dále nenechat tímto strachem řídit.

Změny budou přicházet pořád

Život půjde dál bez ohledu na to, zda máte strach či ne. Hodně vám pomůže, když si uvědomíte, že některé věci nemůžete nijak ovlivnit a nemá smysl stresovat se jimi. Pak se budete moci soustředit na to, co ovlivnit můžete.

Změny jsou podmínkou růstu

Strach ze změny často brání lidem v dalším růstu a rozvoji. Vědí sice, že neuplatňují veškerý svůj potenciál, ale raději se drží při zdi. To může vést až k depresi. Chcete-li něco dokázat, musíte začít chápat změny jako příležitosti.

To nejhorší se nestane

Když máme strach, napadají nás ty nejkatastrofičtější scénáře. To nejhorší, co si v souvislosti s určitou změnou dokážete představit, se však v naprosté většině případů nestane. Soustřeďte se na přítomnost a uvidíte, že budoucnost nebude tak strašná.

Může přijít příjemné překvapení

Připusťte si svůj špatný přístup ke změnám. Zkuste se vědomě zaměřit na to, abyste nevnímali každou změnu negativně. Přemýšlejte o tom, co pozitivního může přinést.

Jste silní a zvládnete to

Většina lidí se podceňuje. Když však přijdou náročné problémy a životní zkoušky, dokáží je vyřešit. Důležité je připomínat si, co jste už dokázali a že není důvod, abyste nedokázali nic dalšího.

-kk-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central