Jak se stát odvážným lídrem odvážného týmu

Ilustrační snímek

Chcete-li být lídrem a něco v této roli dokázat, musíte mít odvahu se rozhodovat a nést za svá rozhodnutí odpovědnost. Měli byste se umět poprat se strachem z neznámého i z neúspěchu a vést k odvaze i svůj tým. Jak na to? Zajímavé tipy publikoval Brad Lomenick na serveru Fastcompany.com. „Přirozená reakce je utéci před tím, z čeho máme strach, nejlepší změny v životě však nastávají, když tomuto nutkání odoláme,“ vysvětluje Lomenick.

1. Určete svým lidem cíl, z něhož budou mít strach

Učte je překonávat strach stejně, jako se to učíte vy sami. Vychovávejte z nich lídry.

2. Netrestejte neúspěch

Sami víte, že cesta k úspěchu vede přes hodně neúspěchů. Zkuste se k věci postavit tak, že budete naopak vyzývat své lidi, aby zkoušeli nové věci a okusili si neúspěch.

3. Buďte rozhodní

Jako od lídra se od vás očekává, že budete rozhodovat. Nenechávejte ve svém týmu plynout myšlenky bez toho, abyste jasně řekli co ano a co ne.

4. Podporujte inovace

Lidé, kteří přicházejí s inovacemi se nebojí rizika. Vyzývejte proto své lidi, aby přicházeli s inovativními myšlenkami a odměňujte je za to.

5. Vybírejte smysluplná rizika

Samozřejmě ne všechna rizika mají smysl. Učte se proto otevřeně říkat „ne“ těm rizikům, která pro váš tým momentálně nejsou přínosná.

6. Delegujte

I k delegování je třeba odvahy, konkrétně odvahy věřit druhým. Pokud však chcete mít odvážný tým, není jiné cesty.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company