Jak se starat o své duševní zdraví – a jít svému týmu příkladem

Duševní zdraví, well-being, vyvážení osobního a pracovního života. To vše jsou témata, která nyní (i v souvislosti s koronavirovou pandemií) vystoupila do popředí. I když týmoví manažeři často sebevědomě prohlašují, že tyto principy u svého týmu aktivně podporují, často zapomínají sami na sebe, nejdou ostatním příkladem, demotivují tak své pracovníky a dávají jim najevo, že ve skutečnosti se o zásadní témata nejedná. Zde je několik tipů, jak by se manažeři měli starat o své duševní zdraví a jak by měli jít svým podřízeným příkladem.

Ilustrační snímek

Dodržujte kvalitní stravovací návyky

Podle Entrepreneur.com je nutné se pravidelně stravovat a dodávat tak vašemu tělu dostatek energie. Nevynechávejte obědy, nesvačte čokoládovou tyčinku nad klávesnicí a motivujte své podřízené, aby jedli zdravě.

Spánek byste měli mít jako svoji prioritu

Stejně tak je nutné udržovat i zdravý spánkový režim. Nechvástejte se podřízeným, že jste včera naspali jen tři hodiny, protože jste do rána seděli nad důležitým pracovním projektem.

Udržujte práci a osobní život oddělené

I když je určité propojení práce a osobního života zdravé, vše má své meze. Pokud budou podřízení vidět, že například zanedbáváte rodinu kvůli pracovnímu vytížení, nevysíláte vůči nim dobrý signál.

Jděte podřízeným příkladem a využívejte benefity podporující well-being

Pokud vaše firma nabízí benefity podporující duševní zdraví – například možnost home office, masáže, volno na zotavení, relaxační místnost – musíte je využívat i vy. Pokud je totiž využívat nebudete, budete tím (možná nevědomky) vůči podřízeným vysílat signál, že je nepovažujete za důležité a že si vlastně ani nepřejete, aby je využívali oni.

Buďte pozitivní a nezanedbávejte socializaci

Zkrátka – nebuďte neustále ve stresu. Udržujte si pozitivní mysl, udělejte si občas čas na neformální povídání se svými kolegy a nezanedbávejte socializaci s podřízenými i ostatními lidmi okolo vás.

 

-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com