Jak se správně zorganizovat

Organizovaní lidé se poznají na první pohled – jsou vždy připraveni, mají ve věcech pořádek, na pracovním stole se jim neválí nevyřízené dokumenty se skvrnami od kávy a na všechny schůzky dorazí vždy včas. Tito lidé se často dívají na ostatní méně šťastné se značnou dávkou despektu a s pocitem „to já bych tedy nemohl“. A lidé neorganizovaní pak mají výčitky svědomí a snaží se vše napravit, s výsledkem značně nejistým. Odborníci však mají pro ně naštěstí několik rad:
* Rozdělte si papíry na hromádky – co se má vyřídit, co se má uložit do archivu a co je možné odložit na později. Soustřeďte se na to, co je nutné zařídit hned. Pořádek na pracovním stole je úžasná myšlenka, ale ne každý je schopen si ho udělat.
* Zapisujte se denně, co je potřeba udělat. K tomuto účelu může posloužit organizér, ať už v elektronické nebo papírové podobě. Písemné poznámky jsou důležité – kolikrát se nám stane, že si na něco vzpomeneme, ale když to nezapíšeme, během chvíle to zase pustíme z hlavy.
* Změňte svůj odhad času. Mnoha lidem dělá problém odhadnout, kolik času jim která aktivita zabere. Proto když si plánujete, kdy například odjet na důležitou schůzku, přidejte k vašemu odhadu 20 minut.
* Dopřejte si malou odměnu. Můžete si například stanovit, že neodejdete na oběd, dokud neroztřídíte došlou poštu. Máte tak větší motivaci, že daný úkol skutečně splníte.
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com