Jak se připravit na pracovní oběd

Pracovní oběd je událost, při níž je kromě řešení obchodních záležitostí třeba ovládat také umění konverzace a společenského chování.

- Oslovte správným způsobem. Domluvte se na termínu a okamžitě navrhněte místo. Nečekejte, že s návrhem přijde druhá strana. Nabídněte tři různé restaurace v místě, které bude vyhovovat oběma. Silný začátek vás zbaví tlaku a zajistí, že se váš protějšek bude na setkání těšit namísto obav.

- Připravte agendu. Předem si připravte rozvrh setkání. Jedná-li se o první schůzku, snažte se získat o druhé straně co nejvíce informací, aby řeč takříkajíc nestála.

- Načasujte svůj příchod. Přijďte o pět až deset minut dříve a posaďte se. Objednejte si pití a projděte si svou agendu.

- Připravte choreografii setkání. Začněte společenskou konverzací a obchodní záležitosti nechte až na chvíli, kdy dostanete jídlo. Mluvte o tématech, která jsou jednoduchá - děti, cestování, technika apod. Vyhněte se politice nebo náboženství. Při jídle začněte první položkou ze své agendy. Ujistěte se však, že nebudete jen mluvit, ale také poslouchat.

- Uvědomte si, kdy budete končit. Pokud se konverzace začne ubírat jiným směrem, je v pořádku vrátit se zpět k vaší agendě. Na závěr jednání si objednejte kávu nebo čaj. Všimnete-li si, že se dotyčný již dívá na hodinky, požádejte o ujištění, že nepřekračujete domluvenou dobu schůzky. Jako u každé dobré schůzky byste měli končit ve chvíli, kdy budou chtít vědět víc.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com